Patriarcha Kirill: Pravoslaví je duchovní most mezi Ruskem a Čínou

20. květen 2015

Na historicky první návštěvě Číny dlel plných šest dní ruský patriarcha Kirill. Navštívil nejen čínskou metropoli a nejvyšší představitele státu, ale také Šanghaj a Charbin, kde již dlouho existují početné čínské pravoslavné komunity.

Hned v úvodu svého čínského pobytu se patriarcha Kirill II. sešel s novým předsedou Čínské lidové republiky Si Ťin Pchingem. Během toho setkání zdůraznil, že jeho návštěva probíhá u příležitosti třístého výročí založení misie ruské pravoslavné církve v Číně a zdůraznil, že právě tato misie byla prostředníkem mezi oběma velkými sousedícími zeměmi dlouhá léta předtím, než Čína a Rusko navázaly diplomatické vztahy. Připomněl také, že moskevský patriarchát poskytl čínské pravoslavné církvi v roce 1956 autonomii a že vztahy mezi oběma církvemi jsou velmi dobré – dodejme k tomu, byť jde o subjekty vskutku nesrovnatelné.

V rozhovoru pro ruskou státní televizi a rádio Hlas Ruska však na veškeré otázky odpovídal velmi opatrně. „Velmi doufám, že dialog, který vede naše církev s úřadem pro záležitosti církví v Číně, povede k vyřešení všech otázek, které jsou na pořadu dne.“

Ruský patriarcha Kirill sloužil v Šanghaji liturgii

Na území ruské ambasády v Pekingu, tedy v místech, kde kdysi sídlila ona ruská misie, pak patriarcha vykonal vůbec první svatou liturgii takto vysokého ruského církevního hodnostáře v Číně. Zúčastnilo se jí na pět set lidí, především Rusů žijících v Číně, ale také Srbů, Bulharů, Ukrajinců, Bělorusů a v neposlední řadě i poněkud exotických Albazinců, potomků ruských kozáků a čínských matek, jichž je dnes v Číně pouhých 250. Liturgie se sloužila pod širým nebem v ruštině a v čínštině a patriarcha v ní o pravoslaví mluvil jako o „duchovním mostu“ mezi Ruskem a Čínou.

Na závěr cesty se Kirill II. podíval také do pravoslavných chrámů a na přilehlé hřbitovy, ale především k velmi živým pravoslavným komunitám v Šanghaji a Charbinu.

autor: ldo
Spustit audio