Ortenovu cenu získal Ondřej Buddeus. Konečně!

4. březen 2014

Včera byla v rámci veletrhu a literárního festivalu Svět knihy vyhlášena a předána Cena Jiřího Ortena, která je udělována spolu s šekem na 50 000 Kč autorovi do 30 let. Zvítězil Ondřej Buddeus se svým básnickým debutem Rorýsy.

Ondřej Buddeus byl na Cenu Jiřího Ortena nominován už vloni, a to hned se dvěma tituly: 55 007 znaků včetně mezer a Orangutan v zajetí má sklony k obezitě, kterou vytvořil spolu s Alžbětou Skálovou a Martinou Kupsovou. Sbírka 55 007 znaků včetně mezer se v témže roce dostala i mezi knížky nominované v kategorii Objev roku ceny Magnesia Litera.

Na ocenění si paradoxně musel počkat do chvíle, než vyšel jeho debut – ano, je to tak: reálně první dokončená a odevzdaná sbírka Ondřeje Buddeuse Rorýsy si před svým vydáním v nakladatelství Fra nějakou chvíli poležela. Je samozřejmě otázkou, jestli si Ondřej Buddeus ocenění nezasloužil už dřív, respektive tedy za své novější texty.

Hlavní téma letošního Světa knihy, v rámci nějž je každoročně Cena Jiřího Ortena předávána, nese název Rozmanité cesty poezie. Stejně jako organizátoři a účastníci mnoha čtení, diskuzí a besed věnovaných tomuto tématu bych si i já ze srdce přála, aby poezie dostala větší prostor a hlas básníků byl silnější a sebevědomější – což se naštěstí poslední dobou postupně děje.

02889407.jpeg

Kdybych měla někomu, kdo se na poezii dívá podezíravě už od dob povinných školních recitací, doporučit jednoho současného autora, byl by jím bezpochyby Ondřej Buddeus. Ve svých textech si hraje s formou, slovy, cituje novinové zprávy i reklamy, vtahuje do básní přípony textových souborů a klávesové zkratky – a při tom všem různobarevném prolínání zůstává jakoby samozřejmě a přirozeně primárně bytostným básníkem.

Letos se porota Ceny Jiřího Ortena, která je určena autorům do 30 let, rozhodovala kromě Rorýsů Ondřeje Buddeuse ještě mezi sbírkou Tomáše Gabriela Tak černý kůň tak pozdě v noci a románovým debutem Jaroslava Žváčka Lístek na cestu z pekla.

Jsem přesvědčená, že porota vybrala správně. Pokud ještě váháte, jestli nějakou ze sbírek Ondřeje Buddeuse otevřít, třeba vás zaujme originální prezentace jeho textů.

autor: Karolína Demelová
Spustit audio