Slovenský Rom se vzdal státního občanství

Sedmatřicetiletý nezaměstnaný Rom Jozef Varga se vzdal slovenského státního občanství. Protestuje tak proti svému nedůstojnému sociálnímu postavení. Ministru práce a sociálních věcí Varga zaslal občanský průkaz, rodný list a průvodní dopis, ve kterém ho seznamuje se svým životním příběhem. Emigraci podle vlastních slov odmítá, protože Slovensko je pro něj jedinou vlastí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

romské sídliště

romské sídliště

Vyučený podlahář Jozef Varga už osm let nemůže sehnat práci. Během únorových romských nepokojů organizoval petici za odstoupení ministra a na protest proti jeho postupu mu poslal sociální dávky. Ministerstvo mu následně pomohlo sehnat místo romského asistenta košického úřadu práce. Smlouva mu skončila 15. června. Varga se také pokoušel doplnit si vzdělání, ale zákony, které pobírání podpory a studia vylučují, mu to prý znemožnily.

Dnes tvrdí, že občanství se vzdává proto, že nechce mít nic společného se státem, jenž odmítá poctivé a slušné Romy, kteří chtějí změnit svůj život. Ministerstvo je rozhodnuto protestujícímu Romovi doklady poslat zpět, protože záležitosti kolem občanství nespadají do jeho kompetence.

Renata Havranová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme