Itamar Assumpção

20. květen 2013

Nezávislá scéna nebyla jen anglosaským vynálezem, obdobné koncepty, které zasahovaly nejen do hudby samotné, ale i do její prezentace a distribuce, vznikaly také v Madridu anebo v Sao Paulu, nejlidnatějším městě jižní polokoule, které leží 400 km západně od Rio de Janeira.

Průkopníkem hnutí zvaného Vanguarda Paulistana, tedy Předvoj, či Avantgarda Sao Paula, byl černošský zpěvák a skladatel Itamar Assumpção (1949 – 2003). Za svého života se bohužel náležitého ocenění nedočkal, a jeho odkaz znovuobjevuje až současná brazilská hudební generace. Letos by se dožil čtyřiašedesáti let. Jeho nahrávky i hudbu umělců, kteří navazují na jeho odkaz, vám představí Petr Dorůžka.Před patnácti lety natočil Itamar Assumpção album, které mělo být původně prvním dílem trilogie, ale tu nikdy nedokončil, zemřel po dlouhém boji s rakovinou. V repertoáru měl dlouhé koncertní improvizace, stejně jako kouzelné miniatury. Dnes najdeme na YouTube řadu záznamů, z nichž je jasné, jak intenzivní byly jeho koncerty v posledních letech života. Byl to člověk plný energie i humoru, během vystoupení se ani na okamžik nezastavil. Vedle samostatných alb natočil i společný projekt se světově proslulým brazilským hráčem na berimbau, Nana Vasconcelosem. Zůstala po něm řada nedokončených nahrávek, které posloužily jako podklad k posmrtně vydanému albu, na němž se podílely jeho dcery, které dnes působí jako skladatelky a zpěvačky. Nejaktivnější z nich je Anelis Assumpção, která předloni vydala album Sou Suspeita Estou Sujeita Não sou Santa (Podezírám se že nejsem svatá), a jako autorka přispěla k úspěchu brazilské zpěvačky Céu.

02890597.jpeg

Posmrtné album Itamara Assumpção vyšlo roku 2010 pod názvem Pretobras II, v návaznosti na jeho album Pretobras z roku 1998. Do brazilské hudební scény není snadné proniknout na dálku: ty nejcennější informace stále kolují jen mezi přímými účastníky. Jedním z nich je David McLoughlin, původem z Irska, který se specializuje na vývoz brazilské hudby do světa: "Přijel jsem do Brazílie před 20 lety, pracoval jsem pro vydavatele Atração, majitel té firmy byl jedním z partnerů v klubu a divadle Lira Paulistana, což bylo centrum hnutí Vanguarda Paulistana. Atração byla nezávislá značka, která pracovala s lokálními tradičními muzikanty, a na každých 20 alb která se dobře prodávala jsme si mohli dovolit jeden riskantní projekt - a to bylo poslední oficiální CD Itamara Assumpção, Pretobras. Název byl slovní hříčkou, protože Petrobras je brazilská naftová společnost, byla to tedy přesmyčka, Preto bras znamená naopak Černá Brazílie.

02890598.jpeg

Itamar Assumpçăo byl Brazilec černé pleti, v Brazílii je znám především mezi hudebníky," pokračuje David McLoughlin, "a přestože svět ho zatím neobjevil, myslím že to je jeden z géniů brazilské hudby. Dokonce lze najít paralelu mezi ním a Tomem Zé, jemuž vydal album David Byrne. Na první poslech vám jeho hudba může připadat jako nekonfliktní reggae, ale když se ponoříte hlouběji, najdete tam úžasné věci. Itamar jen jednou vycestoval do Evropy, a to do Německa - vyšlo mu tam totiž album. V posledních letech ho objevuje v Sao Paulu nová generace umělců, a ti se hlásí k jeho odkazu. Vznikl o něm dokumentární film, stala se z něj referenční postava, kterou teď mladí rádi citují. "

02890599.jpeg

video Itamar Assumpção e Isca de Polícia - 1983 - parte 1http://youtu.be/bD0TnEoM4IQItamar Assumpção e Isca de Policia - 1983http://www.youtube.com/watch?v=yTGUkfFE2z0&feature=share&list=PL46C44BB57CF0495B

web odkazyhttp://pt.wikipedia.org/wiki/Teatro_Lira_Paulistanahttp://lirapaulistana.net/http://letras.mus.br/itamar-assumpcao/272421/

Spustit audio