Převoditelnost akcií JČP je stále omezena

17. červen 2004

Akcionáři a.s. Jihočeská plynárenská (JČP) nepřijali minulý týden na valné hromadě návrhy na zrušení dosavadního omezení převoditelnosti akcií na jméno.

Obce tak nadále mohou převádět akcie pouze se souhlasem valné hromady. Vyplývá to z tiskové zprávy společnosti.

Žádosti o převod akcií na jméno, které předpokládaly jako nabyvatele jiný subjekt než obec, nebyly s ohledem na neschválení návrhu stanov projednány. O zrušení omezení převoditelnosti hlasovali akcionáři JČP již několikrát. Zahraniční investoři sice od obcí odkoupili hlasovací práva, ale ve struktuře akcionářů jsou obce stále zastoupeny téměř 34 procenty akcií. Své podíly totiž nemohou převést na investory. RWE má na hlasovacích právech podíl 46,66 procenta, E.ON necelých 13 procent a OÖ. Ferngas AG 5,65 procenta. Firmy, které pro zahraniční investory práva nakupovaly, však drží dalších více než 33 procent.

Valná hromada schválila minulý týden zprávu představenstva JČP o podnikatelské činnosti společnosti a o stavu jejího majetku, účetní závěrku a návrh na rozdělení zisku. Z čistého zisku 139,9 milionu korun, je určeno 1,8 milionu na tantiémy, 3,5 milionu na fond sociálních potřeb. "Dividendy se vyplácet nebudou," řekl tiskový mluvčí JČP Jaromír Huňáček. Jako nerozdělený zisk, který bude použit na krytí investičních potřeb, zůstalo JČP téměř 134,6 milionu korun. Počet zákazníků společnosti vzrostl o téměř 4.000 na 104.096. "Co se týče nárůstu zákazníků, tak to důsledek investic do rozšiřování distribuční sítě a plošné plynofikace v minulých letech," dodal Huňáček.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio