Kytarista Libor Šmoldas vydá dvě nová alba

20. květen 2013

Dvě alba během jednoho měsíce vydá jazzový kytarista Libor Šmoldas. První z nich staví na americké rytmice a vyjde pouze v omezené sérii. Druhé je návratem Šmoldasova českého kvarteta s hostujícím Bobby Watsonem.

První z jmenovaných titulů se jmenuje Dreamtime. „Byl natočen v létě 2011 v americkém městečku New Paltz ve státě New York, kam jsem si na dva dny odskočil během turné svého českého kvarteta. Na obalu desky je právě obraz New Paltz od místního malíře Setha Nadela, dokresluje dobře atmosféru alba, které je složeno z pomalých písní a balad,“ vysvětluje Libor Šmoldas.

Na této triové nahrávce kytaristu doprovázejí esa newyorské scény – bubeník Adam Nussbaum a basista Jay Anderson. Nussbaum odstartoval svou kariéru v New Yorku v kapele Sonnyho Rollinse. Byl přijat do kvintetu Davea Liebmana a na svoje první evropské turné jel s kytarovou legendou Johnem Scofieldem. U nás jsme ho naposledy mohli slyšet třeba s Jerry Bergonzim či s Johnem Abercrombiem. Basista Jay Anderson doprovázel řadu hvězd jazzového světa, namátkou Paul Bley, Bob Mintzer, Dave Liebman, Joe Hample, Maria Schneider a další.

„Konceptem desky Dreamtime je hrát písničky spíše než složitá aranžmá, jde o návrat k jednoduchosti a kráse písní v jejich původní formě. Vybral jsem skladby, které mám opravdu rád, ne všechny jsou jazzové, například Caroline I See You od Jamese Taylora, téma z filmu Kmotr či písnička od Beatles the Long and Winding Road,“ dodává kytarista.

Album zatím vychází v limitované edici, bude se prodávat pouze na turné kapely v prvním červnovém týdnu.

Návrat českého kvartetu

Druhou Šmoldasovou deskou v nejbližší době bude album Intuition, které kytarista nahrál se svým českým kvartetem (Petr Beneš - piano, Josef Fečo - kontrabas, Tomáš Hobzek - bicí) a hostujícím americkým saxofonistou Bobby Watsonem. Titul navazuje na turné, které kapela s Watsonem odehrála na jaře loňského roku. „Vyvrcholením byly dva dny strávené ve studiu – výsledek je právě na desce Intuition,“ říká Šmoldas. CD obsahuje jak jeho skladby, tak kompozice Petra Beneše i Bobbyho Watsona.

02354163.jpeg

Album Intuition vyjde začátkem července u nového českého vydavatelství New Port Line a bude pokřtěno v rámci festivalu Prague Proms.

Turné Šmoldas, Nussbaum, Anderson

2. 6. Ostrava, Janáčkův Máj3. – 4. 6. Poznaň, Blue Note5. 6. Praha, Jazz Dock6. 6. České Budějovice, Highway 617. 6. Piešťany, festival8. 6. Zlín, JazzZlín Fest

autor: Petr Vidomus
Spustit audio