Oregonští vědci úspěšně klonovali lidské kmenové buňky

20. květen 2013

Vědcům z Oregonské univerzity v USA se podařilo vytvořit lidské embryonální kmenové buňky, a to metodou klonování: využili stejný postup, jakým vznikla v roce 1996 slavná ovečka Dolly.

Z neoplozeného vajíčka odstranili jeho vlastní jádro nesoucí DNA a místo něho vložili genetický materiál z jádra dospělé, tělní buňky jiného jedince. Toto vajíčko s novým jádrem se pak dělilo, takže badatelé získali embryonální kmenové buňky. Ty mají tu pozoruhodnou vlastnost, že z nich může vzniknout jakýkoliv z více než 200 druhů buněk vytvářejících různé tkáně lidského těla.

Vědci doufají, že takto jednou budou moci vytvářet v laboratoři tkáně a později i orgány pro nemocné jedince z jejich vlastních buněk, takže takto transplantovaná tkáň či orgán nebude u dotyčného pacienta vyvolávat nežádoucí imunitní reakce organismu.

Objev, o kterém informoval odborný časopis Cell, tak může vést k regeneraci poškozených tkání a léčbě některých dosud nevyléčitelných chorob: Zároveň ale opět vyvolal etické námitky a obnovil diskuse o nebezpečí klonování lidí. Jana Olivová požádala profesorku Evu Sykovou, ředitelku Ústavu experimentální medicíny Akademie věd o bližší vysvětlení.

autor: Jana Olivová
Spustit audio