Znáte už letošní laureáty a vítěze? Tady jsou!

20. květen 2013

Z výsledkových listín, které jsme zveřejnili už v únoru, znáte jejich jména. Teď se můžete dozvědet, jak nejúspěšnější účastníci soutěže Concertino Praga 2013 začínali s hudbou, jaké úspěchy mají za sebou, ale i například co dělají rádi ve svém volném čase.

VICTOR MASLOV (*2. 2. 1997)
klavír- 1. místo, absolutní vítěz

Victor Maslov

„Neuvěřitelně krásný, hluboký, libozvučný a teplý zvuk – podle nejlepších tradic ruské klavírní školy.” (Novoje ruskoje slovo, New York, 29. 10. 2010).

„...Victor Maslov je jedním z těch, kdo se blíží celkovému mistrovskému zvládnutí svého repertoáru.“ (New York Concert Review, New York, 23. 10. 2010).

To jsou recenze, jichž se Victoru Maslovovi dostalo po vystoupení na festivalu ve Weill Recital Hall (malý sál v komplexu Carnegie Hall), když mu bylo třináct let.Victor Maslov se hudbě se začal věnovat v pěti letech a o rok později nastoupil do první třídy moskevské Speciální hudební školy sester Gněsiných. Viktora učila jeho matka a pět let se pravidelně účastnil mistrovských kurzů slavného profesora Dmitrije Baškirova. V roce 2007 získal stipendium Mezinárodní nadace Vladimira Spivakova a od té doby je jeho tvůrčí činnost spojena s aktivitami této nadace. Victor zvítězil v několika mezinárodních soutěžích, jako je například mezinárodní klavírní soutěž Nikolaje Rubinsteina v Paříži nebo Musicale dell'Adriatico v italské Anconě. Získal ocenění na pěti mezinárodních soutěžích, k nimž patří Mezinárodní soutěž pro mladé klavíristy konaná na památku Vladimira Horowitze v Kyjevě. S pomocí Mezinárodní nadace Vladimira Spivakova se zúčastnil mezinárodních soutěží v Rusku, Německu, Francii, Itálii, Dánsku, Slovensku, Švýcarsku a USA.

MARIA-ALEXANDRA BOBEICO (*16. 11. 1996)
housle - 1. místo

Alexandra Bobeico

Maria–Alexandra Bobeico studuje na střední hudební škole George Enesca v Bukurešti u profesorky Eleny Baltagaové a profesorky Mihaely Tomescové. Zúčastnila se mistrovských kurzů pod vedením G. Buinovské, G. Croitora, T. Caftanatové, S. Gheorghia, L. Prunara, R. Azoiteia, C. Belceaové, E. Schmiedera a E. Gracha. Má sa sebou workshopy rumunského rozhlasu SoNoRo – Interferences 2012 a v Montepulcianu (Itálie). Získala řadu ocenění v soutěžích doma i v zahraničí, jako jsou např. Čestné uznání kulturní nadace Remember Enescu (2012), Grand Prix (1. cena) a zvláštní cena „Regatta exklusive“ v Mezinárodní soutěži houslistů Remember Enescu v Sinaie (2011), 1. cena v Mezinárodní soutěži G. Georgesca v Tulcei (2011), Grand Prix a 1. cena v celostátní soutěži V. Giuleanu v Bukurešti (2011), 1. cena a zvláštní cena Garabeta Avachiana (2010) v Mezinárodní soutěži Cornelia Bronzetti v Câmpině (další ceny v letech 2008 a 2006), ceny v Mezinárodní soutěži W. A. Mozarta v Târgovişte (2. cena – 2009, 1. cena – 2007 a 2005) a další. Je pravidelně zvána ke koncertům a recitálům v Rumunsku, Itálii, Moldávii.

PAVEL VERKHATUROV (* 23. 7. 1998)
klavír - 2. místo

Pavel Verkhaturov

Pavel Verkhaturov vzal poprvé do ruky zobcovou flétnu v šesti letech, o půl roku později se konalo jeho první vystoupení, ale v té době měl již zájem spíše o hru na klavír. Stejně velká jako nadšení pro koncertování byla i jeho plachost před publikem, kterou se ale usilovně snažil překonat. Hraní na klavír na pódiu se pro něho v pravý čas stalo strhující a slavnostní událostí. Hře na klavír se učil nejprve tři roky na dětské umělecké škole v městečku Kraskově v moskevském regionu. V devíti letech vyhrál třetí cenu v 3. ruské Flierově soutěži pro mladé hudebníky v Orechově-Zuevě (moskevský region) a také 1. cenu a Grand Prix v mezinárodní hudební soutěži Dmitrije Kabalevského v Moskvě. O roku 2008 začal navštěvovat Speciální hudební školu sester Gněsiných, kde studoval u vynikající pedagožky prof. Tatiany Zelikmanové. Zúčastnil Mezinárodního hudebního festivalu v německém Rheingau (2010) a 1. mezinárodní klavírní soutěže Images Of Modern Pianism v Petrohradě (2011), kterou pořádal Valerij Gergijev. Na 10. ruských delfských hrách pro mládež vyhrál 1. cenu (2011) a 5. cenu na Mezinárodní klavírní soutěži Giny Bachauerové v Salt Lake City (2012). Pavel velice rád čte, jezdí na kole, hraje fotbal a fotografuje.

BARBORA KUBÍKOVÁ (*18. 5. 1998)
kytara - 1. místo

Barbora Kubíková

Barbora Kubíková se hudbě se věnuje od svých pěti let. Hrála na zobcovou flétnu, zpívala v pěveckých sborech Jitřenka, Sedmikrásky, Carmínek a Carmína. Od první třídy také tancuje a zpívá s folklórním souborem Borováček. Od šesti let se věnuje klasické kytaře, v současné době je žákyní ZUŠ Piaristické náměstí v Českých Budějovicích ve třídě Pavla Steffala. Úspěšně se zúčastnila mnoha soutěží. V roce 2007/2008 získala v Ústředním kole soutěže ve hře na kytaru čestné uznání I. stupně, v roce 2009 jí Statutární město České Budějovice udělilo stipendium talentů v oblasti kultury, umístila se na druhém místě v Talentu Jihočeského kraje. Následovaly soutěže Praguitarra Clássica (2010 – absolutní vítězka, 2011 – 2. cena), Mezinárodní kytarová soutěž Guitartalent (2010, Brno, 3. cena, 2011 a 2012 – 1. ceny v kategorii do 17 let) a další. V květnu 2012 získala po osmé první místo v krajské kytarové přehlídce a čtvrtým rokem se stala absolutní vítězkou Zliv 2012.

HEDVIKA ŠVENDOVÁ (* 23. 5. 1996)
kytara - 2. místo

Švendová Hedvika

Hedvika Švendová začala hrát na kytaru hrát již ve čtyřech letech. První úspěchy přišly v roce 2005 v celostátní soutěži Prague Junior Note (2. místo). V roce 2006 získala absolutní vítězství v celostátním kole soutěže ZUŠ .V letech 2007-2011 studovala pod vedením Jiřího Tomáška, se kterým získala 1. místo na mezinárodní kytarové soutěži Zruč nad Sázavou, po druhé se stala absolutní vítězkou celostátního kola ZUŠ. Se sestrou Dominikou získaly dvakrát 1. místo v celostátní soutěži Guitarrando Hradec Králové, dvakrát obsadila 1. místo na celostátní soutěži Praguitara clasica, získala ocenění soutěže České televize Zlatý Oříšek 2009. V mezinárodní soutěži Guitartalent Brno získala 1. místa v kategorii do 13 a poté do 20 let. Stala se laureátkou mezinárodní soutěže v Dolném Kubíně na Slovensku a na mezinárodním kytarovém bienále Kutná Hora v kategorii do 20 let (s oceněním „Mladý kytarista roku“). Od školního roku 2011-12 studuje na konzervatoři v Pardubicích u prof. Petra Saidla. Získala čestné uznání na soutěži Concertino Praga (v kombinaci kytara-klarinet), účastnila se eurovizní televizní soutěžě pro všechny hudební nástroje do dvaceti let v Brně, mezinárodní kytarové soutěžě v Dolním Kubíně (1. cena), soutěže v rakouském Rustu (3. cena) a na prestižní soutěži Forum Gittare Wien (1. cena).

MARTINA MIEDL (* 27. 4. 1996)
housle - čestné uznání

Martina Miedl

Martina Miedl začala hrát na housle v osmi letech a poté navštěvovala výuku ve třídě pro zvláště nadané žáky u profesorky Alexandry Ruth Rappitschové. Od školního roku 2009/10 studuje ve třídě pro zvláště nadané na Vorarlberské státní konzervatoři (Vorarlberger Landeskonservatorium). Dále absolvovala mistrovské kurzy u profesora Lewise Kaplana (Juilliard School of Music, New York) a u profesora Krzysztofa Wegrzyna (Hochschule für Musik, Theater und Medien, Hannover). Martina Miedl získala již několik národních i mezinárodních ocenění, jako např. 1. cenu na 26. ročníku soutěže Concorso Europeo Alfredo e Vanda Marcosig per giovani violinisti studenti v italské Gorizii (2009) a 1. cenu v 11. ročníku italské soutěže Concorso Internazionale Euritmia per giovani strumentisti v Povolettu (2007). Několikrát vyhrála 1. cenu na regionální i celostátní úrovni v rakouské soutěži pro mladé hudebníky Prima la Musica, v roce 2012 obdržela 1. cenu v celostátní soutěži a s ní i možnost prezentace na webových stránkách www.emcy.com.

KERSON LEONG (*26. 7. 1997)
housle - čestné uznání

Kerson Leong

Umělecký vývoj Kersona Leonga zásadně ovlivnili Patinka Kopecová, Jonathan Crow a Laurence Kayaleh. Zúčastnil se programu NAC pro mladé umělce pod vedením Pinchase Zukermana a mistrovských kurzů u Zakhara Brona na Kronberg Academy. K jeho dalším hudebním zájmům patří dirigování a hra na klarinet a saxofon v jazzovém a popovém kontextu. Pod vlivem svého otce – fyzika zdokonaloval zvuk strun a intonaci na základě principů resonance, což dokresluje jeho zájem o souvislosti mezi hudbou a jinými obory. Získal 1. cenu na prestižní Menuhinově soutěži v Oslu mezi hudebníky mladšími 16 let (2010), mezinárodního uznání se mu dostalo již ve třinácti letech. Pětkrát za sebou (2005–2009) se stal držitelem hlavní ceny soutěže Canadian Music Competition, kde pokaždé obdržel nejvyšší hodnocení ze všech účastníků bez ohledu na kategorii či nástroj. Jako sólista vystupoval s mnoha soubory na celém světě. Jeho nedávný sólový debut v koncertním sále NCPA v Pekingu se setkal s uznáním kritiky. Od svého prvního vystoupení ve věku deseti let v roce 2007 je častým hostujícím sólistou National Arts Centre (NAC) Orchestra, s nímž se na pozvání Pinchase Zukermana zúčastnil také dvou galakoncertů. V sezóně 2012–2013 poprvé vystoupí jako sólista s Torontským symfonickým orchestrem, Orchestre Métropolitain v Montrealu, Vídeňským komorním orchestrem a mnoha dalšími soubory v Kanadě a USA.

ALEXANDRU-CADMIEL BOTAC (*16. 1. 1997)
klavír - čestné uznání

Alexandru-Cadmiel Botac studuje od roku 2011 na střední hudební škole Sigismunda Toduţy v Cluj-Napoca. V letech 2002–2011 studoval na základní škole s doplňkovou výukou hudby a umění (klavír a teorie – solfeggio) v Sighetu Marmaţiei. Zvítězil v mnoha domácích a zahraničních soutěží, mezi nejvýznamnější patří mezinárodní soutěž v Montrond les Bains (Francie, 2012) a mezinárodní soutěž v Záhřebu (Chorvatsko, 2008), dále pak řada domácích soutěží (2004-2012), jako Národní hudební olympiáda (2009-2012), Národní klavírní soutěž Dinua Lipattiho, pořádaná Rumunským rozhlasem (2011), celostátní hudební soutěž Carla Czerného v Piatra Neamt v letech (2009 a 2011), Národní klavírní soutěž Pro Piano v Bukurešti (2008) a další. Vedle hudby se věnuje poezii, mezi jeho koníčky patří jazyky (angličtina a itaština), četba, sport (kopaná a cyklistika).

Alexandru-Cadmiel Botac

MATYÁŠ NOVÁK (*20. 6. 1998)
klavír - čestné uznání

Novák Matyáš

Matyáš Novák začal hrát na klavír v pěti letech. V současné době je žákem pražské ZUŠ Jižní Město, kde pracuje pod pedagogickým vedením profesora Ivo Kahánka. Matyáš je nositelem patnácti prvních cen z národních i mezinárodních soutěží, jako jsou Prague Junior Note (2006, 2012), Mezinárodní soutěž Pro Bohemia Ostrava (2007), Mezinárodní soutěž Piano über Grenzen (2008), Mezinárodní soutěž Amadeus Brno (2009), Mezinárodní soutěž Festival mladých pianistů Glubczyce (2009), Mezinárodní soutěž Virtuosi per musica di pianoforte Ústí nad Labem (2009), Mezinárodní soutěž Broumovská klávesa (2011), Mezinárodní Novákova klavírní soutěž (2012) a další. Jako sólista vystoupil s Filharmonií Brno, Komorní filharmonií Pardubice a opakovaně s Filharmonií Hradec Králové. Kromě klavíru hraje také na housle. Matyáš je vyhledávaným komorním hráčem, s Julií Svěcenou (housle) a Liborem Suchým (klarinet) je členem komorního tria Sol de Praga, se kterým získal v roce 2012 2. cenu v Mezinárodní rozhlasové soutěži mladých hudebníků Concertino Praga. Matyáš koncertuje doma i v zahraničí (Německo, Rakousko, Polsko, Lucembursko).

VILÉM VLČEK (*26. 4. 1998)
violoncello - čestné uznání

Vilem Vlček

Vilém začal hrát na violoncello v šesti letech pod vedením prof. Martina Škampy. Jeho prvním výrazným úspěchem byla 1. cena v Národní soutěži základních uměleckých škol (2008). Následovaly první ceny v rakouském Liezenu (2010, 2012), na soutěži Talents for Europe v Dolním Kubíně (2010) a na Heranově violoncellové soutěži (2011). V současnosti je studentem Gymnázia a hudební školy hl. m. Prahy ve třídě Martina a Mirko Škampových. V letech 2010 a 2012 vystupoval v rámci cyklu koncertů pro děti České filharmonie. Jako sólista vystupoval s orchestry v Litvě, Německu, Polsku, bylo možné jej slyšet také v Chorvatsku, Maďarsku, Norsku, Dánsku a Itálii.

YOSIF SHUKEROV (*23. 1. 1997)
kytara - čestné uznání

Yosif Shukerov

Yosif Bratanov Shukerov začal hrát na klavír v pěti letech, později na kytaru. Od roku 2009 se učí na Státní hudební škole Ljubomira Pipkova v Sofii, v kytarové třídě Stoliny Dobrevy. Navštěvuje mistrovské kurzy Georgije Vasiljeva, Iva Kalčeva, Magdaleny Kalčevové, Jorgose Panetsose a Kerstin Neubauerové. Josif je držitelem řady ocenění, jako např. 47. hudební soutěž Mládí hraje (Youth Makes Music) v německém Lübecku (2010, 3. třetí cena v kategorii komorní hudby), 7. mezinárodní soutěž mladých virtuózů v Sofii (2011 – 2. cena), 16. mezinárodní klasická kytarová soutěž Marina Goleminova v bulharském Kjustendilu (2012 – zvláštní ocenění), 17. mezinárodní soutěž mladých hudebníků na Forum Gitarre ve Vídni (2012 – zvláštní ocenění za nejlepší provedení lyrické skladby). Yosif Shukerov vystupuje jako sólista i jako člen komorních souborů na mnoha koncertech a v televizních pořadech.

Všech jedenáct vítězu se vám představí v červnu na tradičním Jihočeským turné v městech Bechyně, Český Krumlov, Třeboň, Jindřichův Hradec a České Budějovice. V příloze naleznete program Koncertu laureátů, který se uskuteční v pražském Rudolfinu, i program zmiňovaných jihočeských koncertů.

autor: Centrum uměleckých těles, soutěží a přehlídek
Spustit audio

Více o tématu