Nepouštějte své děti na kolo bez přilby!

21. květen 2013

Děti na kolech loni zavinily bezmála tři stovky dopravních nehod. Pravidla ovšem platí pro všechny, ale v případě dětí za ně máme odpovědnost my dospělí. A také na to pravidla pamatují.

Dítě do 10 let smí na kole jezdit samo jen po chodníku nebo v parku – mimo silnice. Na nich ho pak musí doprovázet někdo, komu je více než 15 let. „Nikdy jsem ho nepustila do provozu. Provoz je nebezpečný a nezáleží na tom, jestli se dítě umí orientovat na silnici nebo ne. Takže pouze do přírody a s dozorem. Řidiči nejezdí ohleduplně a docela blízko cyklistů, takže mám strach,“ vysvětlují maminky důvod, proč by své ratolesti do dnešního provozu raději nepouštěly vůbec.

Čtěte také

Dítě totiž vnímá své okolí úplně jinak než my dospělí. „Víme, že do 12 let má například dvakrát prodlouženou reakční dobu než dospělí. Zkoumáním senzorických schopností víme, že zorný úhel dítěte je omezený asi na 30 % dopředu,“ vysvětluje doktor Martin Sedlák.

Dítě podvědomě strhne řidítka do směru, kterým se podívá. Na což řidič často nestihne zareagovat. To je také jeden z důvodů jejich častých zranění. „Nejzávažnější zranění, které vždycky hrozí, je zranění hlavy. Pokud dojde ke zranění končetin, vždycky se dá, byť dlouhodobější léčbou, dítě uzdravit. Ale bohužel dochází k velmi vážným zraněním hlavy, kde se potom objevují následky na intelektu dítěte a jeho dalším fungování ve společnosti,“ popisuje záchranář Alan Ryba.

Také proto nám zákon až pod pokutou 2 tisíc korun nařizuje, že naše dítě až do 18 let, smí na kolo sednout pouze s cyklistickou přilbou. I přesto, že se situace rok od roku zlepšuje, zvláště mimo velká města na tuto povinnost příliš nedbáme. „Sám se podívejte po městě, zvláště po menších městech, a podívejte se, na čem děti jezdí a které z nich má na hlavě přilbu,“ upozorňuje záchranář Michal Mareček.

Je pravda, že je někdy těžké dítě uhlídat. „Vyrazila si sama bez dovolení na kole bez helmy a dopadlo to tak, jak to dopadlo,“ vzpomíná jedna z maminek. Naštěstí to nakonec dopadlo dobře, význam přilby je ovšem neoddiskutovatelný. „Přilba chrání před úrazy mozku až z 88 %. Před úrazem hlavy je to 60 až 80 %. Těžko se však počítá, co se nestalo,“ říká doktor Martin Sedlák.

Čtěte také

Také malé dítě dokáže na kole vyvinout rychlost, která ho může zabít. „Není to žádná veliká rychlost, aby se jelo 20-30 km/h. Když v této rychlosti upadnete na obrubník, tak jste se vlastně zřítili téměř z druhého patra hlavou na beton. Přilba je nutností a pouze rodič sebevrah nekontroluje, jestli má jeho dítě přilbu na hlavě,“ varuje záchranář Michal Mareček.

A ještě jedno upozornění – když dítě bez dozoru zaviní nehodu, ten kdo ho má v danou chvíli na starosti, ponese veškeré následky a zaplatí všechny způsobené škody.

autor: pgj
Spustit audio