Nový přírůstek u kondorů havranovitých

21. květen 2013

Hejno kondorů havranovitých v ostravské zoologické zahradě má nového člena. Po několika letech se tamnímu páru podařilo přirozeně odchovat mládě. Návštěvníci zoo je mohou vidět ve voliéře společně s rodiči a dvěma staršími sourozenci.

Kondoři havranovití jsou teplomilní ptáci, proto tráví zimu v chovatelském zázemí zoo. V tomto období u nich probíhá i hnízdní sezóna. Pokud je úspěšná, stěhují se ptáci do své letní voliéry v návštěvnické části už s odrostlejším mládětem. Letos poprvé zimovali ptáci v odchovně, předtím to bylo v původním pavilonu vodních ptáků (v současné době se přestavuje na Pavilon evoluce), kde ale nebývalo hnízdění, ani následná péče vždy úspěšné. Ptáci buď opustili snůšku, nebo se nestarali již o vylíhlá mláďata.

Vzhledem k nespolehlivosti páru bylo vejce po snesení pro jistotu umístěno do inkubátoru a do hnízda vložen podkladek. Nicméně tentokrát probíhala inkubace bez problémů. Ihned po vylíhnutí proto bylo mládě podloženo pod rodiče a ti se okamžitě začali vzorně o potomka starat. Změna prostředí evidentně páru prospěla…

Kondoři jsou převážně mrchožraví ptáci vyskytující se na obou amerických kontinentech. Ekologicky zde zastupují starosvětské supy. Dříve se spolu s nimi řadili do jednoho řádu dravci (Falconiformes), podle nejnovějších molekulárních výzkumů s nimi ale příbuzní nejsou a tvoří samostatný řád kondoři (Cathartiformes).

Kondor havranovitý (Coragyps atratus) se vyskytuje od středu USA po střed Chile a Argentinu. Často létá a nocuje ve velkých hejnech. Má špatný čich a při hledání potravy se nechá vést jinými druhy mrchožravých zvířat. Zajímavý je vztah tohoto druhu s kondory krocanovitými, u kterých se naopak vyvinul vynikající čich, v ptačí říši neobvyklý. Kondoři havranovití proto sledují nejčastěji tohoto svého příbuzného, který je k mršině bezpečně dovede. Na mršinu se mnohdy slétne hejno i 200 ptáků. Kondor havranovitý ale také sám aktivně loví (nejčastěji hmyz a drobné obratlovce) a pojídá dokonce i plody rostlin. Hoduje i na odpadu z lidských sídlišť. Jako jediný z kondorů má neopeřené části na hlavě a krku tmavě zbarvené.

Kondor havranovitý - mládě

Kondory havranovité najdou návštěvníci ostravské zoo v expozici malých šelem. Voliéru obývají společně s dalšími americkými druhy – čájou obojkovou (zástupce vrubozobých ptáků) a agutim středoamerickým (zástupcem hlodavců). Byť je mladý kondor už téměř stejně velký jako dospělí ptáci, je od nich ještě dobře rozeznatelný díky přetrvávajícímu porostu prachového peří.

autor: Zoo Ostrava
Spustit audio