Unikátní výstava Josefa Čapka v Opočně!

22. květen 2013

Dva nejdražší obrazy Josefa Čapka dnes nainstalovali v opočenské Výstavní síni. Expozice Podoby bude pro veřejnost otevřena od pátku.

Exklusivně vás teď zveme do opočenské výstavní síně Františka Kupky v Opočně na Rychnovsku.

Josef Čapek

Tam už zítra začne vernisáží výstava děl kubistického malíře a grafika začátku 20.století Josefa Čapka - Podoby.

Výstava Josefa Čapka v Opočně - plakát

Jeho obrazy, skicy, akvarely nebo linořezy už jsou na svých místech a hlídají je důmyslné zabezpečovací systémy.

Zorganizovat v Opočně výstavu děl Josefa Čapka - to byl nápad starosty Štěpána Jelínka.

My už teď máme v Opočně reportérku Kristýnu Štanderovou.

Ukazuje tato výstava ucelené dílo Josefa Čapka?

20130522_074118.jpg

Ano, je ojedinělá tím, že na ní uvidíte Čapkova díla z let zhruba 1913 až 20 a je zaměřená na konfrontaci různých materiálů, technik a výtvarných postupů, kterých autor v té době používal. Podle mých informací, tento pohled na Josefa Čapka zatím nikde k vidění nebyl. Celkem je tu vystaveno 10 olejomaleb a více než 50 dalších rámů. V některých z nich je ale víc autorových prací najednou.

Expozice navíc návštěvníkům ukazuje obrazy, které ještě vystaveny nikde nebyly.

Ano, jsou dva. Tím prvním je oboustranný obraz „Konteplace - Dívka v hnědém šálu". Na druhé straně plátna, kterou návštěvníci neuvidí, je Kubistická zahrada. Jeho tehdejší majitelé emigrovali z Čech ve 40. letech minulého století a obraz si vzali s sebou. Obraz byl tedy nejdřív v Paříži, potom ve Spojených státech a odtamtud putoval do Londýna. Zpátky k nám se vrátil letos poté, co ho soukromý sběratel vydražil v londýnské aukční síni Sotheby's za bez mála 8 milionů korun.

Kontemplace urazila dlouhou cestu, aby se dostala zpátky do Čech. Jak se jmenuje ten druhý obraz?

Tím je dílo Děvče v růžových šatech, které se v roce 2007 v Praze vydražilo za rekordních 12 milionů. Čapek na něm ztvárnil podobu své budoucí ženy - Jarmily Pospíšilové. Jde vlastně o malířovu ideální představu své dlouholeté lásky. To dokládá dopis, ve kterém jí psal, že si představuje, že má na sobě růžové šaty. Jejich vztah vydržel dlouhé roky pouze na písemném kontaktu, protože matka Jarmile nechtěla dovolit, aby se za Josefa Čapka provdala.

Síň Františka Kupky v Opočně se skládá z několika místností. Jak je tedy vlastně celá výstava koncipována?

Je rozdělená právě podle místností. Takže v té první najdete podoby z biografu, na kterých Josef Čapek zachytil filmové postavy - zloděje, podvodníky a pokoutné postavy.

Druhá místnost je věnována podobám námořníků. Vévodí jí obraz Albatros, který pro opočenskou výstavu vybradla Národní galerie.

No a poslední místnost, v té jsou podoby žen a nevěstek. Nejen tomuto sálu, ale celé výstavě dominuje právě obraz Děvče v růžových šatech expozici. Uvidíte ho z dálky hned, když vstoupíte do první místnosti.

Výstava Josef Čapek - Podoby začne zítra vernisáží. Pro veřejnost pak bude přístupná až do začátku srpna.


Zvětšit mapu
autor: KS
Spustit audio