Německo si připomíná výročí protikomunistického povstání v NDR

V Německu si připomínají výročí protikomunistického povstání v bývalé NDR. Památku obětí sovětské armády, která potlačila vzpouru asi jednoho miliónu lidí, dnes uctili politici i pamětníci.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Berlín

Berlín | Foto: berlinerfernsehturm.de

Předseda Bundestagu, sám bývalý východoněmecký disident Wolfgang Thierse ujistil, že památka obětí boje za svobodu, spravedlnost a jednotu nebude zapomenuta. Povstání začalo vzpouru dělníků proti zvyšování pracovních norem na stavbě Stalinovy třídy v Berlíně. Nepokoje se brzy rozšířily na celou východní část Německa. Při zásahu jednotek Rudé armády zahynulo, podle nejnovějších poznatků, 55 lidí.

Po 51 letech je Německo sice svobodné a sjednocené, ale potřebuje hodně odvahy k obnově své bývalé komunistické části, zdůraznil ministr pro obnovu Východu Manfred Stolpe.

David Šťáhlavský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme