Zájemci o cestovní pasy před prázdninami plní úřady

23. květen 2013

Dovolené se blíží a na úřadech se začínají tvořit fronty. Řada lidí totiž nechala žádost o cestovní pas nebo občanský průkaz na poslední chvíli. Například děti do 15 let doklad potřebují, aby vůbec mohly do zahraničí.

Asi čtyři desítky lidí a hodinové fronty byly ve středu dopoledne například na královéhradeckém magistrátu. "Už tady čekám skoro hodinu, musela jsem si na to vzít dovolenou, jinak bych nestihla jít odpoledne do práce. Jdu dceři pro pas," říkala jedna z čekajících. Při minulé návštěvě na úřadu strávila i s dcerou asi dvě hodiny.

Vedoucí správního odboru Ľudmila Ducháčová říká, že zájem o doklady stoupá tradičně s blížícím se létem. Právě teď je proto nejvyšší čas si o příslušný doklad zažádat. "Ze zákona je lhůta k vydání dokladu 30 dnů, zatím to chodí trochu dřív, tak do tří týdnů, ale bude to čím dál delší," varuje.

Úřady nabízejí i rychlé vydání pasu, ten však stojí pro dospělého 1500 a pro dítě 1000 korun. Lhůta na jejich vydání je 14 dnů, ale hradecký magistrát je většinou stihne vydat do druhého či třetího pracovního dne. "Mají platnost jen půl roku a některé státy je neuznávají," popisuje rizika rychlopasů Ducháčová.

Pro cestu po evropské unii, Islandu, Norsku, Lichtenštejnsku a Švýcarsku stačí občanský průkaz. Od loňska ale musí mít cestovní doklad pro cestu do zahraničí i děti mladší 15 let.

V Hradci Králové se letos čeká kratší dobu než loni. Magistrát, který vydává doklady pro krajské město a dalších 81 obcí, celkem tedy zhruba 200 tisíc lidí, rozšířil prostory. „Kvůli velkému náporu žadatelů mámě dva kabinky navíc,“ líčí zlepšení mluvčí magistrátu Magdalena Vlčková.

Spustit audio