V ekocentru v Oldřichově v Hájích vybudovali Včelí učebnu

22. květen 2013

Na tradiční, v pořadí už 9. ročník Dne včely, vás v sobotu 25. května 2013 zve Ekocentrum Oldřichov v Hájích. Tentokrát jej bude doprovázet slavnostní představení Včelí učebny.

Krajský den včely si klade za cíl přiblížit včelaření nejširší veřejnosti. Včelařství obecně stojí na pokraji propasti - staří zkušení včelaři totiž v dnešní době jen velmi obtížně hledají mladé lidi se skutečným zájmem o včelaření, kteří by v jejich práci pokračovali.

Celá akce je určena rodinám s dětmi a všem příznivcům včelaření. Součástí bohatého programu bude například prezentace Středního odborného učiliště včelařství z Nasavrk, pro nejmenší je připraveno divadelní loutkové představení, cenné informace a včelí produkty budou k dispozici u zkušených včelařů. Návštěvníci se budou moci projít Včelí stezkou, chybět nebude ani výtvarná dílna.

Součástí Dne včely je i výstava Včely a včelaření, kterou připravila Společnost pro Lužické hory. Mlsné jazýčky čekají medové dobroty, mezi nimi třeba speciální ochutnávka medové zmrzliny.

Včelí učebna

Den včely nabídne i naprostou novinku - otevření unikátní Včelí učebny, která poskytuje podmínky pro zkoumání života včel, například moderními binokulárními lupami. Na zhruba 60 m2 plochy v prostorách nad Infocentrem je připraveno výukové zázemí pro 25 školáků.

K vidění je zde například dřevěný plást s modelem včely a jejích vývojových stádií. Speciální kukátka umožní porovnání lidského a včelího vidění barev. Včely přiblíží dětem i makrofotografie. K dispozici jsou i včelařské pomůcky a včelí úl. Nejnázornější formu představení života včel a včelařství doplňují například informace o včelích rojích, včelí puzzle nebo veškeré včelí produkty.

Život v úlu na vlastní oči

Celá akce probíhá v rámci projektu Fascinující svět včel a hmyzu - ekologická výchova, osvěta, praktická opatření. Tento projekt je spolufinancován Evropským fondem pro regionální rozvoj z Operačního programu Cíl III - Podpora přeshraniční spolupráce mezi Českou republikou a Svobodným státem Sasko. Je také podpořena Německou spolkovou nadací pro životní prostředí (Deutsche Bundesstiftung Umwelt).

Rozsáhlý projekt s řadou praktických aktivit probíhá na území Libereckého kraje a zemského okresu Bautzen do 30. června 2014 a je koordinován z Ekocentra Oldřichov v Hájích.

autor: Ekocentrum Oldřichov v Hájích
Spustit audio