Petra Kosová: Lesní třídy a školky nechtějí vychovávat ekoteroristy, ale zodpovědné lidi

24. květen 2013
Publicistika

Třída pod širým nebem vyrostla v Arboretu Sofronka. Sezení a lavice jsou ze špalků, vepředu je tabule, okolo les. Petru Kosovou venkovní učebna inspirovala k následujícímu komentáři.

Při nedávné veřejné diskusi Českého rozhlasu Plzeň jsme debatovali o veřejném prostoru. Řada posluchačů si stěžovala na špatný vztah lidí k městu i k přírodě: okolo obcí, sezení rybářů nebo cyklostezek často vznikají odpadkoviště. A takřka do jednoho volali všichni po lepší výchově. Jak to zařídit?

Jedna z cest, jak se pokusit dětem vštěpovat péči o životní prostředí, se nabízí v Plzni. Už teď je k dispozici třída pod širým nebem. A to v Arboretu Sofronka, které spravuje sbírku živých stromů, převážně borovic. Vedoucí arboreta školy provádí, děti se dozvídají, jak rostliny vyrůstají, jak se množí a jak se adaptují na změny přírodních podmínek a podobně. A má být ještě lépe.

V okolí jsou rybníčky, jeden z nich bude vybaven molem a periskopy, aby žáci mohli lépe zkoumat podvodní život. Už teď se staví ohrazení pro daňky a pozorovatelny pro malé přírodovědce. V arboretu je i včelín, tedy možnost poznávat toto pozoruhodné společenství hmyzu. Doufejme, že dalších jednoduchých a přitom nápaditých nabídek pro školy bude pomalu přibývat.

Dosud byl našinec zvyklý podobné výukové metody vídat pouze u našich západních sousedů, občas v některé osvícené škole se speciálním programem. Toto je nabídka města Plzně, neboť Sofronka patří jemu a záleží na školách, jestli chňapnou po tak názorných učebních pomůckách a využijí možnost posilovat vztah dětí k přírodnímu prostředí.

Ostatně některé z nich mohou mít základy z předškolního věku. Nedaleko třídy v přírodě vznikla před rokem Dětská lesní školka Větvička. Tam děti tráví v přírodě celý den, kromě spaní v maringotce. Pozorují hmyz a ptáky, venku si hrají, malují, jí a také kompostují biologický odpad ze svých svačin. Pokud chtějí rodiny s dětmi zažít, co se v takové školce dělá, mohou si to zkusit během Víkendu otevřených zahrad 8. a 9. června.

Začít pěstovat vztah k přírodě tedy lze už u těch nejmenších dětí. Jenže lesní školky se zatím potýkají s řadou překážek, v Česku se totiž začaly prosazovat teprve před pěti lety. Ale snad se to změní, hlavně kvůli zaměření školek na zdravý životní styl - dvouleté testy ministerstva školství potvrdily, že děti jsou méně nemocné a pohybově zdatnější. Navíc v Plzni je školek nedostatek a leckteří rodiče by preferovali právě takový způsob výchovy. Dále se proslýchá, že v Manětíně a Prusinách se schyluje ke vzniku podobných školek. A jistě nebudou poslední. Takže by je úřady měly začít brát vážně. Nikoli jako podivný experiment.

Školky a školy, které se zaměřují na "zelený" způsob života, se nesnaží vychovávat ekoteroristy, ale zodpovědné lidi. Kladný vztah k přírodě se promítá i do vztahu k životnímu prostředí obecně. Ať už se lidé pohybují po světě pěšky, na kole nebo posedávají u vody.

autor: Petra Kosová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.