V Krkonoších a Orlických horách se o tomto víkendu rozjedou cyklobusy

24. květen 2013

O víkendu začíná sezóna cyklobusových linek na východě Čech. Speciální autobusy s vleky na přepravu kol poprvé vyjedou zítra ráno. Letošní sezóna přináší i některé novinky.

V nejvyšších českých horách, Krkonoších, usnadní cyklovýlety letos celkem šest linek. Do prázdnin budou jezdit o víkendech, v červenci a srpnu každý den a v září pak ve čtvrtek, o svátcích a víkendech. Naposledy cyklobusy vyjedou 29. září.

Nejčastěji lidé využívají linky k cestě na hřeben Krkonoš, dvě linky končí na Pomezních boudách a dalším častým cílem je Špindlerova bouda.

Letos cyklobusy vyjedou už po desáté a za 9 sezón převezli 280 tisíc cestujících, kolo si na přívěs naložil ale jen každý desátý z nich. Jinak to byli pěší turisté nebo lidé, kteří cyklobusové linky využili k normální přepravě.

Milovníci cykloturistiky se letos mohou těšit i na některé novinky. Například na linku z Hradce Králové přes Hořice, Kuks, Dvůr Králové nad Labem, Hostinné, a Vrchlabí. Bude jezdit ale jen o prázdninách ve čtvrtek a v sobotu. Jde o nízkopodlažní autobus, který sveze i vozíčkáře a bez problémů i kočárky. Ve Vrchlabí linka navazuje na další linky, které pokračují na hřeben.

V cyklobusech se platí obdobné jízdné jako na běžných autobusových linkách. Plus ti, kteří sebou mají kolo, tak za jeho naložení platí jednorázový poplatek 20 korun. Linky ale využívají i pěší turisté a běžní cestující. Nejčastěji lidé vyjíždějí na hřebeny a pak volí dlouhé sjezdy. Krkonoše jsou strmé a jízdu na kole omezuje také fakt, že jsou národním parkem a ne všude se na kole smí jezdit.

Do budoucna by organizátoři cyklobusů linky rádi protáhli do Polska, zatím to naráží na formální problémy. V Orlických horách však už takové linky jezdí.

Cyklobusy vyjedou i do Orlických a Bukových hor a Kralického Sněžníku

V Orlických horách organizátor cyklobusové dopravy, sdružení Euroregion Glacensis, žádné změny letos nepřichystal. Za 11 let fungování cyklobusů a dolaďování jejich provozu už prý není třeba nic měnit.

Poslední změnou byla právě linka do Polska do Bystřických hor na vrcholové místo Spalona, která začala jezdit loni.A přesto, že nebyla tolik využívaná jako ostatní, organizátor ji zachoval i letos.

Linky vyjíždějí ze všech větších měst Královéhradeckého a Pardubického kraje do Orlických a Bukových hor a Kralického Sněžníku. Cyklobusy vyjedou ráno například z Náchoda, Kostelce nad Orlicí, Chocně, Týniště nad Orlicí nebo Holic.

Většina z nich míří přímo do vrcholových oblastí hor jako je Číhalka nebo Masarykova chata Šerlich v Orlických horách a v Bukových horách je to například Chata Suchý vrch. Jeden autobus pak spojí Orlické a Bukové hory a jeden Dolní Moravu s Kralických Sněžníkem.

Jízdní řády cyklobusů lidé kromě internetové adresy euro-glacensic.cz najdou v informačních centrech obou krajů, v cyklobusech ale i v běžných linkových autobusech.

Na stránkách horské služby si pak mohou přečíst takzvané desatero pro cyklisty, které by na horách měli dodržovat. Záchranáři také cyklistů doporučují, aby si nechali před jízdou na hory zkontrolovat kolo a chránili si hlavu helmou.

Cyklomapa Krkonoše
autoři: KS , Jiří Fremuth
Spustit audio