Šumava zažívá nejstudenější květen od roku 1991. Na hřebenech leží až 30 centimetrů sněhu

27. květen 2013

Na Šumavě je teď největší zima za posledních 22 let. Teplé dny v úvodu května, kdy několikrát padaly teplotní rekordy, vystřídala extrémně studená poslední dekáda.

Průměrná teplota na Šumavě je během letošního května 7,8 stupňů Celsia. Nejstudenější den byl včerejšek 26. květen, kdy teplota na Březníku klesla až na mínus dva stupně. Průměrná celodenní teplota byla na Březníku 0,9 stupňů Celsia.

„Jsou to běžné teploty pro začátek března. Na Šumavě je to nejstudenější květen od roku 1991,“ uvádí Pavel Pechoušek, tiskový mluvčí Správy NP a CHKO Šumava. Netypický je také počet prosněžených dní. „Když jeden den v květnu na Šumavě sněží, není to nic zvláštního. Letos už tu ale prosněžilo sedm dní. I to se na Šumavě stalo naposledy v roce 1991,“ doplňuje Pechoušek.

Nejvíce sněhu leží na Velkém Javoru přibližně třicet centimetrů, na hřebenech Šumavy, jako například na Mokrůvce nebo na Blatném vrchu okolo dvacet centimetrů. Přibližně stejné množství sněhu je i na Březníku.

Sněhová pokrývka byla také na Bučině, Poledníku nebo Horské Kvildě. Sněhové vločky se přechodně objevily také na Dobré Vodě, Prášilech či na Libínském sedle, což jsou polohy kolem 850 metrů nad mořem.

autoři: Správa NP a CHKO Šumava , Pavel Pechoušek , Jana Matznerová
Spustit audio