Do Malé Prahy v Tel Avivu

Už jste po obědě? Drtivá většina z vás už určitě ano. My vás teď zavedeme za českým jídlem do Izraele. Právě tam v přímořském velkoměstě Tel Avivu totiž sídlí česká restaurace Malá Praha.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

kuchař

kuchař | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Vepřo, knedlo, zelo tady mají v kvalitě, za kterou by se nemusela stydět ani ta nejlepší česká restaurace. Knedlíky jsou nadýchané a úplně se rozplývají na jazyku. Pravé české pivo našich slavných značek tu točí tak dobře, že když zavřete oči a odmyslíte si, že jste v Izraeli, tak byste nepoznali že nejste u nás. A škálu lahvových piv tu mají skoro tak širokou jako u nás. Ale chválu by zasloužily také místní guláše knedlíkem, vepřový řízek s bramborem a okurkou nebo , nebo s bramborovým salátem. Nebo třeba kynuté knedlíky. A to je jen výběr ze čtyřiceti jídel.

Restaurace vznikla před dvěma lety, i když myšlenka na její vznik je ještě o dva roky starší. Majitelem restaurace je pan Rostislav Pecha, který mluví pěkně Slovensky: "Šéf kuchárka je z Česka, dvaja kuchári sú zo Slovenska a pomocný kuchár je Izraelčan." Personál učí pan Precha všechny sám, točit pivo, roznášet jídlo i české názvy. Zvláštností je jídelníček, kde na prvním místě jsou právě názvy v češtině. Večer mívají plno, Chodí sem Češi , kteří tady žijí. Turistů o nás teď mnoho není. Ale asi vás stejně jako mně překvapí, že mezi lidmi, kteří sem chodí, převládají Izraelci

"Viacmeněj naša skladba sú Izraelci ktorí pochádzajů hlavne zo zemí ze zemí bývalého Sovetského svazu. Naša kuchyna sa jim páči. Jim jsme také přizposobili skladbu jedal, například Knedlo vepřo zelo. Tedy hlavne jedlá z bravčového masa." Zeptal jsme se pana Pechy, jestli českou kuchyni jí i jeho paní, když vím, že má za manželku Izraelku: " Samozrejme. Jednoznačne. Mam dvojročného syna a ten je už od bruška vychovaný na českom jedle, Tak aj vypadá. Je to valibuk."

Každá dobrá restaurace má nějakou historku, nebo zvláštnost. A Malá Praha není výjimkou. "Prakticky počas izraelskeho svátku Pesach, kedy je zakázané jest chlieb a vyrobky z kvasnutého cesta, sů naše najsilnějšie dni.Aj keď Je to neuveritelne, my fungujeme na Izraelcoch. Najvačšia výtoč piva, ktore by sa nemalo piť,najvačší predaj knedlikov ktore su zakázané jesť, bravšové maso nestihame objednavať. Akože naozaj. TO su naše najkrajšie dni. Takže keď hovorime Izrael = košer nekošer to su naše najkrajšie dni. Zázrak. Keby bol Pesach cely rok, tak bysom bol spokojny."

Restaurace Malá Praha na ulici Hajarkon, jen kousek od moře, tak sto metrů.. Před restaurací je sice parkoviště ale na dohled máte proužek moře a také palmy.Majitel Malé Prahy říkal, že jak jste nábřeží nebo na této ulici, v kterékoli restauraci nebo hotelu vás k nim spolehlivě nanavigují. Myslím si že už je jen otázkou času, kdy začne do Izrael zase jezdit víc a víc turistů z české republiky. I pro ně může být malá Praha tak jako pro mně kouskem vzdáleného domova.

Jaromír Janev Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme