Policie zkontrolovala v Libereckém kraji tři stovky lidí kvůli pašování pseudoefedrinu

29. květen 2013
Krimi příběhy

Liberečtí policisté se od začátku roku už po páté zaměřili na nelegální dovoz léků s obsahem psudoefedrinu do České republiky. Ty se používají k výrobě pervitinu. Policisté při poslední bezpečnostní akci zkontrolovali na tři stovky lidí a to jak z České republiky, tak i z jiných zemí.

Na bezpečnostní akci se podílely bezmála tři desítky policistů ze služby pořádkové policie, cizinecké policie a psovodi se speciálně vycvičenými psy. Kontrolovali automobily i jejich osádky na bývalých hraničních přechodech.

Zkontrolovali téměř dvě stě padesát automobilů. 22 z nich se dopustilo přestupků proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu. Pokutu dostali i čtyři cizinci, kteří se provinili proti zákonu o pobytu cizinců na území naší republiky, neměli zákonná pojištění nebo doklady.

Policisté odhalili i jeden trestný čin. Řidič, kontrolovaný v Hrádku nad Nisou, nadýchal přes jeden a půl promile. Policisté mu zakázali další jízdu a zadrželi řidičský průkaz.

Pseudoefedrin ale u nikoho nenašli. O to se postarali liberečtí celníci. Ti u Nového Města pod Smrkem vytipovali osobní automobil, kde ve dveřích spolujezdce pod čalouněním našli 720 kusů tablet léků Sudafed. Objevili i taštičku, která obsahovala bílý prášek a věci k aplikaci pervitinu. Dva muži teď čelí obvinění ze spáchání trestného činu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami. Hrozí jim až desetiletý trest odnětí svobody.

Liberečtí policisté našli léky s obsahem pseudoefedrinu při dvou z pěti bezpečnostních akcí. Nejvyšší byl záchyt těchto tablet poblíž hraničního přechodu Harrachov. V kontrolovaném autě tehdy policisté našli přes dva tisíce tablet.

autor: Eva Malá
Spustit audio