Český rozhlas pokračuje v oslavách, v červnu představí unikátní výstavu

30. květen 2013

Český rozhlas slaví tento rok 90. výročí začátku svého pravidelného vysílání. V průběhu celého roku připravuje nejen zajímavé pořady, ale i řadu akcí. V sobotu 1. června začne jedinečná výstava v ulicích Prahy. Prostřednictvím textů, fotografií a na vybraných místech také archivních zvukových ukázek získá široká veřejnost nevšední pohled na historické milníky 20. století, ve kterých Český rozhlas sehrál významnou roli.

Společnou filozofií oslav, akcí a připravovaných pořadů je přiblížit široké veřejnosti roli a pozici rozhlasu v historickém, kulturním a celospolečenském kontextu. Výstava zpracovává 12 významných událostí v 10 lokacích historického centra Prahy. Ke každému měsíci v roce náleží jedna událost.

„Český rozhlas se během 90 let svého působení pro mnoho lidí stal jistým průvodcem naší historií. Mnoho posluchačů s rozhlasem prožívalo tak zásadní události jako například květnové povstání v roce 1945, příchod okupačních vojsk v roce 1968 a mnoho dalších. Rozhlas pro ně byl důležitým partnerem v takových dnech, nehledě na mnohdy hrdinské postoje redaktorů při snaze informovat posluchače co nejdéle a co nejpravdivěji. I proto si myslím, že výstava vzbudí zájem veřejnosti,“ říká generální ředitel Českého rozhlasu Peter Duhan.

Leden, umístěný v Karolinu, se věnuje osobnosti Jana Palacha. Únor, věnovaný únoru roku 1948, se umístěním setkává s událostmi srpna, tedy srpna 1968, a října roku 1918. Všechny tyto tři události budou umístěné v prostorách před historickou budovou Národního muzea. Březen zobrazuje vyhlášení protektorátu v roce 1939, bude na Hradčanském náměstí. Dubnu připadá rok 1958 a výstava Expo 58. Výstavní systém bude umístěn v Letenských sadech, přímo u budovy Havas Worldwide Prague / EXPO 58. Květen roku 1945 dostane patřičný prostor přímo v budově Českého rozhlasu ve Vinohradské 12 v Praze 2. Červen se věnuje sletům a spartakiádám, bude umístěn u Tyršova muzea. Červenec na Kampě porovná povodně, které naši zemi zasáhly v letech 1997, 2002 a 2006, které ovlivnily mimo jiné také způsob fungování Českého rozhlasu při obdobných výjimečných událostech. Mnichovu v září 1938 dáme prostor u Rudolfina, listopadu 1989 na piazzetě Národního divadla. Poslední části výstavy se věnují rozdělení ČSFR v prosinci roku 1992. K vidění budou u Nové budovy Národního muzea. Na vybraných místech podpoří zážitek kolemjdoucích také exkluzivní zvukové nahrávky z archivu Českého rozhlasu.

Po obsahové stránce výstava vznikala pod vedením Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v čele s děkanem fakulty Michalem Stehlíkem a Lenkou Kaloušovou, kurátorkou výstavy, která uvedla: „Hlavním cílem výstavy je nabídnout návštěvníkům netradiční zastavení na známých místech. Jsem ráda, že se nám podařilo synergicky propojit témata a lokality, a nabídnout tak mimořádný balíček historických zajímavostí. Jsem ráda, že jsem se tohoto projektu mohla účastnit a věřím, že veřejnost naší snahu ocení.“

Výstava potrvá do 23. června. Slavnostní zahájení se uskuteční v pondělí 3. června v prostoru největšího rozhlasového studia přímo v prostorách Českého rozhlasu ve Vinohradské 12. Na akci vystoupí Vladimír Mišík&ČDG a smyčcové kvarteto Epoque Quartet.

Zejména pro školy, ale nejen pro ně, Český rozhlas plánuje komentované prohlídky.

Výstavu doprovází soutěž o atraktivní ceny. Veřejnost se může do soutěže zapojit ve dvou kategoriích: dospělí hrají o digitální rozhlasové přijímače Pure, děti a mládež školou povinné o zážitkový výlet pro celou třídu, na kterém navštíví výstavu „Peníze nebo život?“ v Muzeu hlavního města Prahy a Aqua Palace Praha. K účasti je potřeba obejít všechny výstavní panely, ze kterých se zájemci dozví, jak pokračovat. Pro začátek tedy stačí naplánovat si trasu po výstavních místech, procházku Prahou nabitou historií a zajímavostmi.

Výstavu Český rozhlas připravil ve spolupráci s Filozofickou fakultou Univerzity Karlovy a sdružením Post Bellum, s významným přispěním Národního muzea. Projekt získal záštitu Magistrátu hlavního města Prahy.

Na webu 90.rozhlas.cz bude výstavě věnován speciální prostor. Od 1. června tak návštěvníky stránek na první pohled zaujme interaktivní mapa, popis všech zastavení, tedy jednotlivých témat, cenné archivní zvukové ukázky, pravidla soutěže i samotný vstup do soutěže.

Spustit audio
autor: Oddělení komunikace