Čínští hackeři zcizili plány desítek amerických zbraňových systémů

30. květen 2013

Americký list Washington Post nedávno obdržel neveřejnou část zprávy Pentagonu, která pojednávala o aktuálních bezpečnostních hrozbách v kyberprostoru, kterým čelily orgány a složky USA. V ní se píše, že hackerům ve službách Číny se podařilo získat technickou dokumentaci k asi padesáti významným americkým zbraňovým systémům a technologickým programům.

Jde například o vyspělý nadzvukový bojový letoun F-35 Joint Strike Fighter, neviditelnou příbřežní bojovou loď Littoral Combat Ship, námořní obranné bojové lasery, letoun s kolmým startem a přistáním V-22 Osprey, bezpilotní letouny a drony, např. Global Hawk. Také spoustu dokumentace o elektronických systémech a elektronickém boji, avionice, satelitní technologii, raketách, torpédech, elektromagnetických dělech, zbraních na bázi usměrněné energie, nanotechnologických projektech, materiálovém výzkumu, bezpečnostním softwaru, kosmické špionáži aj.

Výzkum a vývoj v rámci těchto projektů a programů si dohromady vyžádal několik desítek let a mnoho miliard dolarů. Zatím není přesně jasné, jaké důsledky to bude pro armádu a bezpečnostní politiku Spojených států mít. Nicméně je zřejmé, že únik tak důležitých dokumentů může protivníkům velmi pomoci při vývoji jejich vlastních zbraňových systémů a technologií. Také jim znalost dotyčných informací usnadní vývoj obranných protiopatření, reagujících na konkrétní americké zbraně a systémy. Je tedy zřejmé, že Spojené státy budou muset velmi zlepšit svoji kybernetickou bezpečnost.


Zdroje: Popular science, Washington Post (seznam), Washington Post (zpráva)

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.