USA kritizují Bělorusko za omezování svobody církví

16. červen 2013

Státní department USA nedávno vydal zprávu o situaci v otázkách svobody církví ve světě za rok 2012. Podrobná kritická pasáž je tu věnována i Bělorusku.

Ve zprávě se mimo jiné uvádí, že „běloruské zákonodárství omezuje možnosti náboženských obcí zajišťovat náboženské vzdělání, jakož i dovážet a volně distribuovat církevní literaturu“. Úřady podle amerického státního departmentu „představitele některých církevních pospolitostí pronásledovaly a pokutovaly“. Zahraniční misionáři, duchovní či humanitární pracovníci, vyslaní protestantskou a římskokatolickou církví, naráželi na takové překážky jako deportace, odmítnutí víza či jeho zrušení. Běloruská oficiální reakce na sebe nenechala dlouho čekat a odehrávala se přesně v duchu oblíbeného propagandistického klišé prezidenta Lukašenka.

„Nikoho jsme nikdy nenapodobovali, nekopírovali slepě cizí modely a nikomu se do ničeho nepletli,“ řekl poslední evropský diktátor ve svém letošním novoročním projevu a jako by tím mezi řádky naznačoval: A vy se do našich záležitostí laskavě nepleťte taky. V podobném duchu na americké výhrady reagovala i zástupkyně ředitele informační správy běloruského ministerstva zahraničí Marie Vaňšinová. Ta řekla, že Bělorusko všechny závazky, vyplývající z Mezinárodní konvence o likvidaci rasové diskriminace, která má i pasáž týkající se konfesních práv a svobod, bezvýhradně plní. Zmíněné americké prohlášení označila za vnitřní záležitost USA. K tomu ještě dodejme, že velmi zajímavou roli v Bělorusku plní tamní pravoslaví. Z pohledu míst nejvyšších je totiž mostem k dalšímu sbližování s Ruskem a Ukrajinou, které je v Bělorusku státní doktrínou. Proto je i postavení pravoslavné církve v zemi dosti stabilní.

autor: ldo
Spustit audio