Tunel na izraelsko-libanonské hranici se proměnil v kinosál

Při dnešní situaci na Blízkém východě se to zdá skoro neuvěřitelné, ale bývaly doby, kdy přes tento region vedla železnice spojující Evropu s Afrikou. Za druhé světové války ji postavili Britové a fungovala jen několik let. Většinou už po dráze není ani památky. Na izraelsko-libanonské hranici se z ní zachovaly dva tunely – a v jednom z nich je dnes místo kolejnic kinosál.

„Nad námi vede hranice mezi Izraelem a Libanonem – hned za promítacím plátnem. V minulosti tu jezdily vlaky z Haify do Bejrútu. A teď v tomhle tunelu promítáme filmy,“ popisuje místní uvaděč.

Železničních tunelů jsem vlakem i pěšky procestoval stovky, a to i zrušených. Poprvé ale vidím, že by některý z nich fungoval právě takhle.

„Trať z Libanonu do Palestiny a dál do Egypta byla otevřena v roce 1942. Židovští ozbrojenci ji právě v těchto místech zkraje roku 1948 zničili, aby v době zakládání Izraele nesloužila arabským nepřátelům,“ dozvídám se.

Dramatická historie a lákavé jeskyně

Program biografu bývá různý. Většinou se promítá naučný film o zdejší historii a přírodě. A ta opravdu stojí za to.

Roš Hanikra není jen zničený most obklopený dvojicí tunelů s tak dramatickou historií a uzavřený přechod do Libanonu obšancovaný izraelskými vojáky. Tisíce lidí přijíždějí do těsné blízkosti – jak se říká – horké hranice hlavně kvůli zdejším jeskyním.

Křesťanská arabská rodina přijela na výlet z Nazaretu

Třeba arabská rodinka fotící se v podzemním labyrintu s úchvatnými zátokami tyrkysové vody Středozemního moře přijela z Nazaretu. Blízkost libanonského území ovládaného hnutím Hizballáh zjevně nikomu nevadí a krátká lanovka, která sem turisty přiváží, se nezastaví.

Příjmy jdou místnímu kibucu

Také paní, která obsluhuje dolní stanici na útesech, se má co ohánět.

„Lanovka patří našemu kibucu. Máme tohle místo pronajaté k provozování na sto let už od roku 1965. Příjmy z turistického ruchu jdou tedy do našeho kibucu,“ vysvětluje obyvatelka izraelské pohraniční vesničky Roš Hanikra.

A navzdory dramatickým zprávám médií o vyhrocené situaci na syrsko-izraelsko-libanonském pomezí neztrácí ani na chvilku úsměv.


Roš Hanikra na izraelsko-libanonské hranici

Spustit audio