Panelové domy potřebují opravy - dotace ale nejsou motivující

Zhruba pětina panelových domů potřebuje naléhavě rekonstrukci. Přestože stát částečně hradí úroky z poskytnutých úvěrů na opravy, nemají majitelé panelových bytů o tyto peníze velký zájem. Opravy panelových domů se proto ve větším množství stále nerozběhly.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na špatnou podporu oprav panelových domů si stěžuje i Svaz podnikatelů ve stavebnictví. Stát totiž nyní přispívá na úhradu úroků z poskytnutých úvěrů maximálně 5-ti procenty. Svaz navrhuje hradit úrok úplně. Na opravy by tak alespoň v prvních letech mohli majitelé panelových domů získávat bezúročnou půjčku. Předseda svazu Milan Veverka sice připouští, že o svůj majetek se každý musí starat sám, státní podpora je ale podle něj v této oblasti nezbytná. "Státní rozpočet jim nepomůže. Nemůže zaplatit 350 miliard, ale může výrazně jejich peníze iniciovat. Teď jde o to najít hranici, kdy je to pro vlastníka zajímavé. Ukazuje se, že tři procenta jsou málo."

Svaz českých a moravských bytových družstev považuje úhradu úroků z poskytnutých úvěrů za nedostatečné opatření. Podle předsedy svazu Ivana Přikryla by se měl rozšířit celý systém dotací. "Přístup k úvěrům a větší množství úvěrů je z jedné strany nutný. Na druhé straně, když si dáme žádost, zaplatíme víc, než od státu dostaneme, na technickou dokumentaci k bytu zaplatíme někdy až 30 tisíc a pak nám stát dá 84."

Problém je i ve velkých administrativních nákladech spojených s podáním žádosti. Také Václav Chaloupecký z bytového družstva Březová potvrzuje, že rekonstrukci paneláku připravují už téměř rok. "Je to v tom, že napřed musíte udělat technický audit domu, pak energetický audit, abyste vůbec věděli, v jakém stavu ten dům je, co vlastně máte dělat. Pak jsme zadali projekt a teď řešíme výběr firmy, která to bude dělat a protože chceme dotace na úroky z úvěru, který si chceme vzít, tak to musí být firma vybraná podle Zákona o veřejné zakázce - firma, která má určité parametry, aby takovou zakázku mohla dělat. Až ji vybereme a dáme dohromady stavební spoření, teprve se dozvíme, jestli to uděláme nebo ne."

Markéta Kaclová, Lenka Šumová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme