Liberec: Divadelní underground a skvělá architektura

3. červen 2013

Stotisícový Liberec se po pořádání lyžařského mistrovství světa v roce 2009 neuvěřitelně zadlužil. Bohužel na to doplatila hlavně kultura. I přes nepříznivou situaci však v Liberci najdeme studenty, galeristy nebo herce, kterým není kulturní život v jejich městě lhostejný a snaží se ho udržovat všemi silami, byť s minimem financí.

Zhruba před čtyřmi lety se v Liberci začalo rodit undergroundové kulturní dění kolem mladé herecké generace, do které spadá třeba Tomáš Dianiška, Karolína Baranová a další. Ti přišli do stálého angažmá do libereckého Divadla F. X. Šaldy a zároveň si založili punkovou odnož s názvem Divadlo F. X. Kalby, kde si hrají svoje menší hry. Postupně na sebe nabalili lidi z různých uměleckých a technických oborů a vzniklo tak čistě dobrovolné nezávislé umělecké sdružení drinkART. „Jsou to většinou studenti místní Technické univerzity, studenti módního návrhářství, vizuální komunikace a architektury,“ říká fotograf a novinář Roman Dobeš, který v Liberci žije dlouhodobě. A co teda drinkART konkrétně dělá? „Byly to umělecké přehlídky všech možných žánrů – kresba, malba, grafika, fotky nebo módní přehlídky a divadelní hry.“

Pokud se člověk chce aktivně zapojit do libereckého dění, může navštívit přednášky v místním antikvariátu. „Aktivní v tomto směru je knihkupec Jaroslav Fryč. V jeho knihkupectví sídlí i jedna z kaváren Respektu, kterých je po celé republice spousta. Právě tam se často konají přednášky v souvislosti s libereckým děním a veřejným prostorem,“ říká novinář Roman Dobeš.

02325235.jpeg

Slabší je to v Liberci s hudební scénou. Sice zde existuje několik klubů a prostor, jejich program je ale přes všechnu snahu značně nezajímavý, žánrově omezený, a posluchači jsou tak odkázáni na několik málo místních rockových kapel. „Na kolejích v Harcově je klub Vlak, tam se občas dějí celkem zajímavé koncerty. U libereckého bazénu je Casta club, kde se dá také někdy najít zajímavé jméno. Punk a hard rock si člověk může poslechnout v pivním baru Azyl. V Lidových sadech pak funguje Experimentální studio zaměřené na world music a podobné žánry,“ popisuje místní hudební scénu Roman Dobeš.

Velmi dobré jméno dělá Liberci architektura na tamní Technické univerzitě. Z Fakulty umění a architektury každoročně vycházejí talentovaní absolventi, z nichž řada už má dnes vysoké renomé. „Zřejmě nejvýraznější architektonický ateliér z Liberce jsou Mjölk architekti. Například před rokem vyhráli v Kanadě prestižní soutěž Warming Huts,“ říká Roman Dobeš. Jejich studio vytvořilo nebo zrekonstruovalo různé projekty. Ve zmíněné Kanadě soutěžili se strojem, který ze zmrzlé vody tvoří ledová iglú.





autor: Martin Melichar
Spustit audio