Hladina většiny jihočeských řek klesá. Hladina Lužnice dosahuje o 1,5 metru méně než v neděli

3. červen 2013

Povodňová situace v Jihočeském kraji se lepší. Na 19 místech zůstavá zatím třetí stupeň povodňové aktivity, ale hladina většiny řek přes noc klesla.

Nejhorší byla situace v Bechyni na Táborsku, kde Lužnice dosáhla téměř šestimetrů. V noci se ocitl celý levý břeh Vltavy v Českých Budějovicích bez tepla a teplé vody.

Nejhorší situace byla včera v noci na dolním toku Lužnice v Bechyni. I tam se ale situace lepší. Výška Lužnice tam dnes po ránu dosahuje 483 centimetrů, zatímco v neděli odpoledne tam hladina vystoupala až na téměř šest metrů. Na horním toku je téměř všude na prvním stupni povodňové aktivity, na druhém stupni je v Nové vsi a u Pilaře, kde voda dosahuje 353 cm.

Velká voda poznamenala chod českobudějovické teplárny. V neděli v noci byl v důsledku zatopení odstavený nejprve parovod ve čtvrti Máj a později i druhý parovod vedoucí přes Dlouhý most. K poruše došlo i přesto, že hladina Vltavy v krajské metropoli přes noc klesla a nyní je tam stav 2. povodňové aktivity. Dodávka teplé vody do českobudějovických sídlišť Máj, Šumava a Vltava se postupně obnovuje. Hasiči v pondělí dopoledne vyčerpali zaplavené předávací stanice a kolektory pro potrubí. „Havárii se podařilo odstranit v krátkém čase, což je myslím dobrá zpráva pro všech 27 500 odběratelů,“ konstatuje primátor Juraj Thoma.

Na 19 místech v Jihočeském kraji zůstává třetí stupeň povodňové aktivity. Výška hladin řek a toků ale přes noc na většině toků klesla. Jedním z mála míst, kde voda stoupá, je Otava v Písku. Momentálně tam výška řeky dosáhla 486 centimetrů, což je o 35 centimetrů více než o půlnoci. Podle odhadů by tam hladina během dnešního dne měla kulminovat a překonat výšku pěti metrů. Mírně stoupá i Nežárka ve Veselí nad Lužnicí.

autor: pfr
Spustit audio