Obyvatelé záplavových oblastí v Libereckém kraji začali s úklidem po povodních

5. červen 2013

Velká voda v Libereckém kraji opadla, déšť úplně ustal. Obyvatelé záplavových oblastí se tak dali do úklidu a odčerpávání vody a bláta. Uklízí se v domech v Mníšku, v Hrádku nad Nisou, ve sklepních prostorech v mnoha obcích na Liberecku a Českolipsku.

Největší problémy s vodou měli obyvatelé Višňové na Liberecku, tamní řeka Smědá vystoupala na několik dní na třetí stupeň povodňové aktivity. S úklidem pomáhají lidem desítky hasičů.

Město Jablonné v Podještědí a tamní hasiči pořádají materiální sbírku pro zaplavené. Chtějí pomoct obci Libiš, kterou povodně tvrdě postihly. Své dary - úklidové prostředky, hygienické prostředky, košťata, kolečka, lopaty a další potřebné věci mohou občané donést do garáží městského úřadu.

Hrádek nad Nisou na Liberecku zase rozhodl o tom, že finančně pomůže obci Vrané nad Vltavou, kde letošní povodně napáchaly škody za desítky miliónů korun.

Město chce být solidární stejně jako jiné obce a kraje, které mu pomohly při katastrofálních záplavách v roce 2010. Kromě peněz poputují do Vraného také vysoušeče a dezinfekční prostředky. Město pomůže i při uklízecích pracích. Úředníci radnice v čele se starostou a další dobrovolníci vyjedou zřejmě do Kralup nad Vltavou, které Hrádku při obnově po povodních přispěly nejvíce.

Všechny škody za poslední dny a hodiny způsobené vydatnými dešti a velkou vodou mohou lidé z Liberecka hlásit na libereckou radnici. Obyvatelé mohou volat na speciální linku s číslem 602 411 283. Liberecká radnice zatím mnoho škod neeviduje, nevzniklo ani příliš závad na silnicích.

Většina silnic v Libereckém kraji, které zaplavila v posledních dnech velká voda, už je průjezdná. Silničáři zprovoznili na Českolipsku kromě tahu s číslem 9 do Nového Boru také úsek mezi Horní Libchavou a Volfarticemi.

Voda už se také odlila z cest u Višňové, kde museli hasiči na jeden den uzavřít silnici mezi Minkovicemi a Vískou. Jedinou uzavřenou cestou tak nadále zůstává silnice do Černous na Liberecku a podemletá silnice z Nové Vsi do Chrastavy. Liberec prosí řidiče, aby touto trasou pokud možno zbytečně nejezdili.

autor: sas
Spustit audio