Velké investice v zatopené části pražské zoo nebyly rozumné, tvrdí Hudeček

5. červen 2013

Podruhé za jedenáct let sčítá milionové škody pražská zoologická zahrada. Ačkoliv se stala při poslední velké povodni jedním z jejích symbolů, tehdejší vedení hlavního města nezahrnulo její areál do protipovodňových opatření. Na tenhle nedostatek upozorňuje i petice, která ho žádá odstranit. Podepsaly ji už tisíce lidí. Za chybné označuje rozhodnutí tehdejší radnice i současný ředitel pražské zoo Miroslav Bobek.

„Já bych nechtěl hodnotit, kdo, co, kdy, jak a proč rozhodl. Já jsem přesvědčen, že fakt, že podruhé během 11 let spodní část zoologické zahrady byla zničena, nebo mimořádně vážně poškozena, je velmi dobrým důvodem pro to, aby konečně tady byly vybudovány protipovodňové zábrany a aby se tato situace už nemohla opakovat,“ řekl Miroslav Bobek ve vysílání Radiožurnálu.

Jediným protipovodňovým opatřením, které má zahrada v pražské Troji k dispozici, je podle ředitele Bobka hráz, která je dimenzována na 20letou vodu. Ta už ale začala přetékat i při nižším průtoku. „Jinak se počítalo s evakuací, a ta byla provedena.“

S klesající hladinou vody začaly odklízecí práce v dolní části zahrady, která byla zaplavena. Materiální škody zatím není možné upřesnit, zoo má jen prvotní odhady. Velké škody jsou ale podle Miroslava Bobka škody chovatelské.

„Nikoliv ve smyslu mrtvých zvířat, naštěstí těch je naprosté minimum. Ale zkrátka přišli jsme o řadu významných chovů, ta zvířata se rozvážejí do mnoha jiných zoologických zahrad a jsme o mnoho let zpátky, mnoho úsilí přišlo úplně vniveč,“ prohlásil šéf pražské zoologické zahrady.

V rámci nynějšího protipovodňového systému Prahy je spodní část zoo brána jako polder, který může být při záplavách zatopen. Podle bývalého primátora Pavla Béma z ODS není zoologická zahrada chráněna proto, že to není technicky možné. Primárním cílem povodňového plánu je podle něj ochrana lidských životů.

Čtěte také

Nynější pověřený primátor Tomáš Hudeček z TOP 09 včera ve vysílání Českého rozhlasu mluvil o tom, že jde o nešťastné rozhodnutí tehdejšího vedení magistrátu a že zoo bude třeba protipovodňovými zábranami vybavit. Dnes už tak jednoznačný nebyl.

Hudeček: Své opodstatnění současný systém má

Podle něj bude nutné, aby vznikl projekt zaměřený na další využití tohoto území. Za chybu považuje, že do spodní části zahrady v minulosti směřovaly značné finanční prostředky, přestože jde o záplavovou oblast.

„Tady se vlastně křížil ten systém toho, že spodní část zoo je jakási záplavová oblast, a zároveň se do ní dává spousta peněz v rámci budování kvalitní zoologické zahrady. Myslím si, že to je selskému rozumu odporující princip.“

„Na druhou stranu situace v Troji jednoduchá není, protože v důsledku Císařského ostrova a ústřední čistírny odpadních vod se jedná o jakési úzké hrdlo Vltavy. Ten původní nápad, že od určité doby je tam potřeba nechat Vltavu rozlít, aby nevznikla větší povodeň v hlavním městě Praze, své opodstatnění má,“ poznamenal Hudeček.

Jižní část pražské zoo je pod vodou
autor: ves
Spustit audio