Strážník Pavel Havránek a hasič Tomáš Kvapil: Během zásahu nemáme čas na přemýšlení

7. červen 2013

Během povodní v roce 2002 panoval v Praze mnohem větší chaos, domnívá se Pavel Havránek, strážník Městské policie hlavního města Prahy, se kterým si v pátek povídala moderátorka Lucie Výborná. Během vysílání Hosta Radiožurnálu se také spojila s Tomášem Kvapilem, velitelem čety olomouckých hasičů, kteří pomáhají v zatopených oblastech Česka.

„Praha nebyla připravená na tak velkou vodu,“ vrací se k povodním před 11 lety Pavel Havránek. V té době velkou vodu nikdo nečekal. „Škody budou sice letos velké, ale v minulosti jsme prožili mnohem hektičtější okamžiky,“ domnívá se.

Čtěte také

Důvodem může být i fakt, že si lidé na povodně svým způsobem zvykli. „Věděli, co mají dělat. Většina byla na evakuaci připravená,“ popisuje Pavel Havránek. Ne všem se však chtělo opustit dům nebo byt. „Jedna starší paní nechtěla odejít bez kocoura, který pobíhal po domě,“ zmiňuje. A tak se spolu s kolegou musel pustit do chytání kocoura.

Moderátorka Lucie Výborná si povídala také s Tomášem Kvapilem, který pomáhá s odčerpáváním vody v Praze. „Během zásahu nemáme čas na přemýšlení,“ vysvětlil ve vysílání tento hasič, který tvrdí, že se stresem se každý musí vyrovnat po svém. „Takovou máme práci, sami jsme si ji zvolili,“ uvažuje.

Strážník Pavel Havránek pomáhá při evakuaci

Čtěte také

„Když jdete pro lidi do místa, kde je metr a půl vody, v té chvíli nejde o práci, ale o poslání,“ doplňuje Pavel Havránek. Jak hodnotí chování Pražanů během povodní? Jakými situacemi se strážník městské policie nejčastěji zabývá? A skutečně jsou lidé obvykle tak nevšímaví? I nad tím se mezi 10. a 11. hodinou zamysleli Pavel Havránek a Tomáš Kvapil.

Záznam celého rozhovoru s Pavlem Havránkem, Tomášem Kvapilem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio