Belgický pedofil Dutroux dostal doživotí

Belgický pedofil Mark Dutroux stráví zbytek života za mřížemi. Rozhodl o tom dnes soud v Arlonu. Sedmačtyřicetiletého elektrikáře a zřejmě nejvíc nenáviděného muže Belgie už minulý týden uznala porota vinným z únosů, znásilnění šesti dívek a vraždy dvou z nich. Podle porotců zabil také svého komplice.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Marc Dutroux

Marc Dutroux | Zdroj: ČTK

Dutroux stál podle názoru poroty v čele skupiny, která mezi červnem 1995 a srpnem 1996 systematicky unášela, zneužívala a znásilňovala dívky a čtyři z nich zavraždila.

Soudce četl rozhodnutí o výši trestu více než hodinu. Konečnému verdiktu totiž předcházel detailní výčet toho, jak se Dutroux a tři další osoby na lavici obžalovaných podíleli na sérii zločinů, které znechutily celou Belgii.

Vysoký trest neminul ani Dutrouxovy spoluobžalované. Jeho exmanželka Michelle Martin dostala 30 let vězení za to, že se spolupodílela na únosech. Pedofilův společník Michel Lelievre má jít za mříže na 25 let za únos čtyř dívek i jejich zneužívání. Přitížilo mu rovněž, že dvě dívky byly mučeny.

Bruselskému podvodníkovi Michelu Nihoulovi soud vyměřil pět roků za pašování drog, převáděčství lidí a falšování dokumentů. Únos a sexuální zneužívání jedné z dívek mu totiž vyšetřovatelé nedokázali prokázat. Všichni odsouzení mají nyní lhůtu 15 dní na odvolání.

Vynesením těchto trestů tak po více než třech měsících končí největší pedofilní proces v belgických moderních dějinách, kterému předcházelo osm let vyšetřování. Belgická veřejnost sledovala vývoj událostí kolem soudu s velkým napětím.

Dnešní verdikt soudu přenášel v přímém přenosu nejen rozhlas, ale i televize. Vynesení rozsudku přihlížely napjatě i Sabine a Laetitia, dvě dnes už dospělé dívky, které Dutrouxovo peklo přežily a u soudu svědčily.

Pavla Kvapilová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme