Polsko musí odškodnit tisíce poválečných vysídlenců

Polsko bude muset odškodnit tisíce lidí přesídlených po válce z východu na západ země. Rozhodl o tom dnes Evropský soud pro lidská práva ve francouzském Štrasburku. Východ Polska při poválečném dělení Evropy připadl tehdejšímu Sovětskému svazu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropský soud pro lidská práva

Evropský soud pro lidská práva | Foto: Alice Tejkalová

Polský stát zažaloval občan, který musel po 2. světové válce opustit území zabraná Polsku tehdejším Sovětským svazem. Štrasburský tribunál zatím nepřiznal žalobci odškodné, ale rozhodl, že Polsko porušilo Evropskou úmluvu o lidských právech, která mimo jiné zaručuje ochranu vlastnictví.

Podle soudu je to vinou špatného fungování polského právního systému a způsobu rozhodování o nárocích osob, které musely po válce opustit svůj majetek na Sověty obsazeném východním území Polska za hraniční řekou Bug.

Těmto lidem svitla naděje na spravedlivé odškodnění, slibované v poválečných smlouvách mezi Polskem a sovětskými republikami. Obávají se ale, že stát nebude mít na jejich odškodnění peníze. "To všechno se zdá být neuskutečnitelné. Bude to ohromná částka. Státní pokladna na to nebude mít," myslí si paní Jadwiga Kedziorová, která s rodiči po válce opustila dnes běloruský Brest.

Verdikt soudu je významný především proto, že právo na odškodnění nyní budou mít tisíce lidí. O přiznání nároku na náhradu za ztracený majetek žádá přes 85 tisíc polských občanů. Výše nároků může dosáhnout až 13 miliard zlotých.

Pavel Novák, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme