Odpojili vám kvůli povodním elektřinu? ČEZ radí, jak postupovat, aby vše opět fungovalo

7. červen 2013

Přestože povodňová situace na většině míst trvá, jsou naštěstí místa, kde dochází k obnově. Na severu Čech byly během čtvrtečního dopoledne obnoveny dodávky elektřiny v části Vaňova,dále v čerpací stanici pro ústeckou chemičku, na Děčínsku pak elektřina proudí v části Boletice, v Děčíně v Jungmanově ulici.

Jak postupuje obnova dodávek elektřiny se dozvíte na stránkách ČEZ.

ČEZ také svým klientům radí, jak postupovat při obnovování dodávek elektřiny do odběrných zařízení. Návod přikládáme:

Pokud nedošlo k zatopení domovní instalace nebo elektroměrového rozvaděče, bude dodávka obnovena na místě současně se zprovozněním rozvodné sítě.V případě, že došlo k zatopení celého objektu, anebo jeho části včetně el. Instalace je nutné, aby vlastníci či uživatelé objektů zajistili provedení kontroly el. instalace a je-li to nutné, její opravu nebo výměnu, osobou k tomu odborně způsobilou a nechali si o tom vystavit písemné potvrzení.
Dodávka el. energie bude obnovena na základě:písemného požadavku vlastníka objektu (nebo jeho zmocněnce) doloženého vyjádřením kvalifikované osoby o bezpečnosti připojovaného elektrického zařízení, nebopísemného požadavku vlastníka objektu (nebo jeho zmocněnce) doloženého jeho prohlášením, že el. instalace je schopna bezpečného provozu a tento její stav byl ověřen osobou s odbornou způsobilostí v elektrotechnice.
Před obnovením dodávky elektřiny v objektech s částečným zatopením bez zásahu elektrické instalace, upozorňujeme zákazníky, aby nejprve vypnuli jističe nebo pojistky a odpojili elektrické spotřebiče používané v zatopených částech domů a zkontrolovali jejich stav. V případě zjištění jakékoli závady nebo při nejistotě o stavu zařízení vypněte jistič před elektroměrem, případně hlavní jistič objektu. Upozorňujeme, že není dotčena povinnost zákazníka udržovat svá odběrná elektrická zařízení ve stavu, který odpovídá právním předpisům a technickým normám.

Kontroly či opravy elektrické instalace je nutné svěřit kvalifikovaným osobám, tj. odborným elektroinstalačním firmám či osobám s elektrotechnickou kvalifikací.

Případné poruchy v dodávce elektřiny v úsecích, kde byla obnovena dodávka elektřiny, hlaste na telefonní číslo 840 850 860. Nejdříve však, prosím, zkontrolujte, zda není příčina v elektroinstalaci uvnitř objektu.

Předpokládané dotazy:

Sousední objekt svítí a můj ne?
Všechny objekty, i v případě že spolu těsně sousedí, nemusí být napájeny ze stejného distribučního vedení. Nebo nebylo možné dodávku do Vašeho napájecího vedení ještě obnovit, popřípadě nebyla provedena kontrola elektroinstalační firmou a technikům Skupiny ČEZ (nebyl předán doklad o způsobilosti el. instalace k zprovoznění).

Co s poškozenými elektroměry?
Zaplavené, nebo jinak poškozené elektroměry budou již v průběhu prvotních kontrol našich techniků demontovány. Po provedení oprav a kontrolách elektrické instalace v těchto objektech budou, na základě předložení dokladu o technické způsobilosti vydaném elektroinstalační firmou, bezprostředně namontovány nové elektroměry. Vždy se tedy bude jednat o jejich výměnu.

Jak bude proveden odečet při výměně elektroměru?
V případech, kdy bude technicky možné provést odečet stavu číselníku přímo v terénu, bude při výměně tato hodnota zaznamenána včetně pořízené fotodokumentace, kterou Vám na vyžádání můžeme zaslat. V ostatních případech, kdy stav číselníku nebude možné v terénu odečíst, provedeme podle stavu elektroměru buď odečet na pracovišti pro ověřování elektroměrů, anebo budeme pro stanovení náhradních hodnot spotřeby postupovat dle platné legislativy. O těchto hodnotách Vás budeme informovat a následně budou uvedeny v pravidelné faktuře za aktuální zúčtovací období.

Jakým způsobem seženu elektroinstalační firmu?
Kromě Zlatých stránek a podobných materiálů můžete využít i našich obchodních kanceláří.

Kdo zajistí a případně uhradí práci elektroinstalačních firem?
Vnitřní instalace v budovách je zpravidla majetkem majitele nemovitosti, není-li v nájemních smlouvách uvedeno jinak. Tento majitel odpovídá i za bezpečný provoz těchto vnitřních instalací. Je tedy i jeho zájmem uvést tato zařízení do provozu. Náklady spojené s opravami těchto zařízení hradí tedy tento majitel nemovitosti, který je bude pravděpodobně uplatňovat u pojišťovny.

Spustit audio