Karlovarský kraj se stane centrem boje s invazními rostlinami

7. červen 2013

Více než šest tisíc hektarů bolševníku a dalších invazních rostlin chce ještě letos začít likvidovat Karlovarský kraj. Ve spolupráci s odborníky na to připravil strategický projekt, který je svého druhu jediným v Evropě. Součástí dvouletého plánu je výrazně omezit kromě bolševníku také křídlatku a netýkavku.

Budou-li včas dokončena výběrová řízení na dodavatele, začne Karlovarský kraj s likvidací invazních rostlin již letos v červenci a pokračovat bude až do podzimu roku 2015. Náklady na jeho realizaci by měly činit přibližně 170 milionů korun. „Cílem projektu je omezit výskyt zmíněných rostlin o 60 až 85 procent, v závislosti na použité metodice a rostlině,“ informovala Lenka Pocová z Agentury projektového a dotačního managementu Karlovarského kraje, která projekt připravuje.

Karlovarský kraj, pokud jde o invazní rostliny, je v rámci České republiky nejvíce zasaženým regionem. Nepůvodní a rozpínavé rostliny v současné době zamořují tři až pět procent území regionu, zasaženo je téměř 63 kilometrů čtverečních pozemků.

„Invazní rostliny se v krajině rychle šíří a kromě toho, že vytlačují původní druhy rostlin a snižují biodiverzitu, představují například v případě bolševníku i nemalé zdravotní riziko pro obyvatele a návštěvníky kraje,“ připomněla Pocová s tím, že křídlatky a netýkavka zamořují především břehy vodních toků, způsobují neprůchodnost krajiny, erodují půdu a zhoršují následky povodní.

Jednou z aktivit projektu je workshop věnovaný nejen prezentaci projektu, ale zejména výměně zkušeností s metodami likvidace těchto rostlin a diskusím o nich v evropském i národním kontextu. Workshopu se účastní volení zástupci Karlovarského kraje, europoslanec Pavel Poc, pracovníci Státního fondu Životního prostředí, ministerstev životního prostředí i zemědělství, Státní rostlinolékařské správy, krajských, městských i obecních úřadů, Agentury ochrany přírody, Povodí Ohře a další odborná i laická veřejnost.

autor: Pavla Sofilkaničová
Spustit audio