Kraj schválil převzetí části strakonického hradu

23. červen 2004

Jihočeští zastupitelé v úterý schválili převzetí čtvrtiny strakonického hradu, která dosud patří státu. Budovy nyní využívá Muzeum středního Pootaví, jehož zřizovatelem je kraj. Pro něj by bylo výhodnější, kdyby mu patřily.

Také město, které má další část hradu, vidí v kraji lepšího partnera. Samotný převod se ale může uskutečnit, až se dořeší vlastnické vztahy a ministerstvo kultury se u památky vzdá předkupního práva. "Stát byl dosud příliš statickým vlastníkem a já si od toho slibuji, že pokud bude potřeba v hradním komplexu něco dělat, Jihočeský kraj bude určitě pružnější," řekl ČTK starosta Strakonic Pavel Vondrys. Podle něj by kraj zároveň zaručil, že nebude změněno využití části hradu.

Strakonický hrad založil zřejmě v 80. letech 12. století předek rodu Bavorů, který sem přišel z Moravy. K výstavbě hradu vybral místo na křižovatce dálkových cest. Opevnění zaručovaly toky Otavy a Volyňky, na západě vodní příkop a na jihu později zřízený Bezděkovský rybník. Vloni Strakonice získaly další čtvrtinu hradu po desetiletém majetkovém sporu s restituentem Zdeňkem Havránkem. Radnice nyní připravuje řadu projektů na rekonstrukci památky. Hrubé odhady na zvelebení hradu dosahují sta milionů korun. Město proto chce hledat peníze u Evropské unie. Vlastníkem třetí části hradu je církev.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio