Znečištění u nás, sucho v Africe

7. červen 2013

V druhé polovině minulého století zasáhlo Afriku katastrofální sucho. Na jeho vniku se přinejmenším spolupodílelo znečištění vzduchu nad severní polokoulí.

Desetiletí sucha v centrální Africe vyvrcholily v 80. letech minulého století, kdy téměř kompletně vyschlo Čadské jezero. Lidé z přilehlých oblastí tak přišli o zdroj vody, který využívali k zavlažování polí. Dramatické zmenšení vodní plochy a vytrvalé sucho se přičítalo chybným zemědělským praktikám, později nastupujícím globálním změnám klimatu. Podle studie vědců z Washingtonské univerzity však katastrofální sucho přinejmenším zčásti zavinily průmyslově vyspělé státy severní polokoule.

V 60., 70. a 80. letech chrlily tovární komíny v Evropě i Spojených státech velká množství aerosolu, který vzniká při spalování uhlí. Aerosol odráží sluneční záření a vytváří dlouho přetrvávající oblačnost. Celá severní polokoule se tím ochladila a pás tropických dešťů se posunul dále k jihu. V Sahelu, který se táhne podél jižního okraje Sahary, tak prakticky nespadla ani kapka. Situace se zlepšila až poté, kdy evropské země a Spojené státy přijaly legislativu o ochraně ovzduší. Pás dešťů se vrátil zpět a sucho se zmírnilo.

Logo

Paradoxní je, že obyvatelé severní polokoule si ochlazení, které mělo tak dalekosáhlé důsledky, vůbec nevšimli. Ochlazující vliv aerosolů totiž vyvážilo oteplování spojené se skleníkovým efektem.

Zdroj: Geophysical Research Letters, University of Washington

autor: Tvůrčí skupina popularizace vědy
Spustit audio