Povodně: v Rakousku předvolební téma a na Slovensku atrakce

Střední Evropa má za sebou týden s velkou vodou. Povodně zasáhly Německo, Rakousko, Slovensko i Maďarsko. Jednu z hlavních rolí při tom sehrál Dunaj, řeka, která je za normálních okolností přirozenou spojnicí střední Evropy. Teď si jednotlivé státy na Dunaji předávaly nepříjemnou povodňovou štafetu. V Rakousku se z povodní stalo jedno z předvolebních témat a na Slovensku zase trochu turistická atrakce.

V Rakousku během povodní i po nich pomáhá každá ruka. Kluci z dolnorakouské Kremže by teď měli být na tělocviku. Učitel je místo toho vytáhl na náměstí plnit pytle s pískem.

Téměř polovina Rakušanů dobrovolně pomáhá v nějaké organizaci. Stovky tisíc dobrovolných hasičů nebo členů Červeného kříže pomáhají zvládnout každou živelní pohromu. Je to tradice, kterou vám v Rakousku vtlučou do hlavy už ve škole.

„Vidět a zažít povodně na vlastní kůži, to je pro středoškoláky moc důležité. Ani v budoucnu se přece nevyhneme katastrofám. Je dobře, když se naučí se s nimi lépe vyrovnávat,“ soudí středoškolský učitel.

Čtěte také

Rakousko se snaží, aby pomocných rukou bylo dost i teď, když voda opadla a zůstalo po ní bahno a trosky. Vláda vyhlásila mimořádnou dovolenou pro všechny státní zaměstnance, kteří půjdou odklízet následky povodní. Spolková země Dolní Rakousko zase nabídla nezaměstnaným měsíční plat v přepočtu 43 tisíc hrubého, když se zapojí do úklidu po záplavách.

Rozvodněný Dunaj v dolnorakouské Kremži

Povodně jsou tradičně i šancí pro politiky: vyfotit se v holinkách po kolena ve vodě nebo s pytlem písku v ruce. V Rakousku dnes o to víc, že na podzim tam budou parlamentní volby.

Bratislava nakonec zůstala téměř v suchu

Ty největší holinky jsem však letos viděl při povodních na Slovensku. Měl je Pavol Frešo, bratislavský hejtman – chlap jako hora s velikostí nohy tak 49. Seděli jsme na korbě plného vojenského náklaďáku a čekali, až nás auto převeze do Děvína, na předměstí Bratislavy, které odřízl rozvodněný Dunaj.

Obyvatelé Děvína letos nakonec většinou zůstali v suchu. zachránila je nová protipovodňová zeď a mobilní stěny, které se u řeky postavily v posledních několika letech.

„Bez hráze bychom byli odepsaní, bez šancí. V každé ze zdejších domácností by byl metr vody – možná i víc. Jsme rádi, že tu protipovodňové zábrany máme. Máme pocit, že jsme ostatním nezůstali lhostejní a že pro nás něco udělali,“ pochvalují si místní.

Oproti povodním z roku 2002 se tak letos mohutný Dunaj Bratislavou pouze přehnal a nechal ji za sebou bez fatálních následků.


Zvětšit mapu: dolnorakouská Kremže

autor: vob
Spustit audio