Vojáci z Aktivních záloh vyrazili pomáhat při povodních bez rozkazu shora

11. červen 2013

Při povodních, které v uplynulých dnech postihly Českou republiku, se znovu naplno projevila solidarita mezi lidmi. Přispěli k tomu také vojáci Aktivních záloh, tedy ti, o kterých si možná někdo myslí, že se přidali dobrovolně k armádě kvůli tomu, aby si mohli jako dospělí hrát na vojáčky.

Liberecká rota ale vyrazila pomáhat, a to dokonce aniž by k tomu dostala nějaký rozkaz shora. Na zavolání totiž vojáci nečekali, dali si vědět sami mezi sebou a vyrazili. Vzali si vlastní vybavení a to, co momentálně neměli, dokoupili cestou.

Aktivním zálohám z Liberecka se v Křešicích dostalo velmi vřelého přivítání. Radost z jejich nečekaného příjezdu měl i velitel zásahu - hasič Miroslav Mrva. Rozhodně je nechtěl hnát zpátky domů.

„V žádném případě, aspoň podpoříme občany v obci – když uvidí, že je tu spousta bezpečnostních složek, psychicky je to posílí.“

Ostatně pěší rota Aktivní zálohy z Liberce přijela vybavená na všechno. Kromě lopat, košťat a rukavic s sebou ve vlastních autech její členové přivezli…

„… přístroje pro noční vidění a veškeré věci pro střežení. Zároveň máme techniku elektrocentrály, nějaká čerpadla, abychom mohli jak střežit, tak pomáhat, podle toho, co bude potřeba. Máme i člun, co nám dají za úkoly, to jsme připravení tady plnit,“ říká jeden ze záložáků Pavel Jurkovič.

Cenné byly i zkušenosti z předchozích povodní, u kterých pomáhali. V aktivních zálohách jsou lidé různého vzdělání a rozličných povolání. Inženýři, elektrikář, obráběč kovů, seřizovač. Ale jedno mají společné.

„Chtějí tuhle práci dělat. Je úplně jedno, co vykonávají ve svém soukromém životě, tohle nás všechny spojuje,“ říká Jindřich Fryc.

Malé využití záloh

„Většina těch chlapů vstupovala do záloh s tím, že po roce 2002, kdy byly podobné povodně, se chce nějakým způsobem zapojit. A tu možnost měli v rámci záloh,“ doplňuje velitel liberecké roty kapitán Miroslav Peša. S dalšími 22 muži a 2 ženami se jako skupina svolali sami a vyrazili pomáhat.

„Šlo to přes Facebook nebo telefony, ale hlavně jsme měli chuť něco dělat. Vždycky někdo přijde s nějakou myšlenkou a na to se začnou nabalovat další lidé. Přišlo to tedy zezdola, nikoli ze shora – bohužel,“ jakoby s obavami se pousmál Miroslav Peša. A jenom doplnil:

„Myslel jsem to tak, že to vznikalo od nás od jednotky, ne že bychom byli nějakým způsobem použiti. O aktivních zálohách se hrozně málo ví a hrozně málo se využívají,“ povzdechl si velitel liberecké Aktivní zálohy.

Čtěte také

V Křešicích plánovali strávit naprosto dobrovolně a za své něco přes dva dny. Od středy je čeká klasické vojenské cvičení.

„Třeba hradecká rota je teď momentálně na cvičení a nemohli jít pomoct na povodně. Ústecká rota zase má cvičení zrušené,“ vypočítával Miroslav Peša, velitel party chlapů připravených pomáhat, i když k tomu nedostal rozkaz od vyšších hodností.

autoři: kyk , tej
Spustit audio