Mikrofon: Moje cesta ukazuje, jaké je nevidět, neslyšet, nechodit

Malá krabička nazvaná Colorino pomáhá nevidomým rozlišovat barvy. Přiložíte ji k tričku, ponožkám nebo třeba sedačce a zahlásí vám, jakou má daný předmět barvu. Vibrační budík zase pomáhá při ranním vstávání do práce nebo do školy neslyšícím. Nejen tyhle, ale desítky dalších pomůcek pro lidi s handicapem si můžete na vlastní kůži vyzkoušet na výstavě Moje cesta, která probíhá na Výstavišti v pražských Holešovicích.

Na výstavě najdete třeba částečně bezbariérový byt a sami si na vozíčku můžete vyzkoušet, jaké to je se po něm pohybovat. V sekci, která je věnována neslyšícím, se naučíte pár slov a frází ve znakovém jazyce a taky si vyzkoušíte, jak těžké je odezírat ze rtů. Ve třech kabinkách pak díky speciálním sluchátkům zažijete, jaké je žít s nejrůznějšími sluchovými vadami – protože ne všichni neslyšící jsou úplně bez sluchu.

V Křižíkově pavilonu 10E se taky spolu s průvodcem projdete v naprosté tmě, ve které budete místo zraku odkázáni jen na svůj hmat. Na speciálně vyrobené dráze si vyzkoušíte, jaké to je pohybovat se na vozíčku v běžném provozu, a v částečně bezbariérovém bytě si pak na vozíčku můžete zkusit třeba umýt nádobí nebo vykonat běžnou ranní očistu v koupelně.

02907103.jpeg

Díky téhle interaktivní výstavě, která je součástí projektu chodicilide.cz, zjistíte, že jsvět lidí s handicapem není příliš odlišný, jen musí na svých cestách překonávat jiné překážky.

autoři: Ivana Veselková , Susana
Spustit audio