V Chebu dokončili modernizaci čistírny odpadních vod

13. červen 2013

Cheb, Mariánské Lázně, Aš a další uživatelé na Chebsku teď obsluhuje modernizovaná čistírna odpadních vod za více než 600 milionů korun. Nákladný projekt z větší části pokryly evropské a státní dotace. Přispěl ale i Karlovarský kraj a společnost CHEVAK, která zařízení provozuje.

V Čechách se jedná o jednu z největších akcí tohoto typu. Z evropských peněz na ni šlo 381 milionů korun, ze Státního fondu životního prostředí dalších zhruba 22. Osmi miliony přispěl i Karlovarský kraj a více než 200 milionů investoval samotný CHEVAK.

Projekt se připravoval od roku 2004. Se žádostí o dotaci Chevak uspěl v roce 2010, kdy také stavba začala. Modernizace probíhala za plného provozu čistírny a trvala více než dva roky. Čistírna odpadních vod teď poběží v ročním zkušebním provozu.

Nová čistírna umožní splnit přísnější limity pro odpadní vody, zejména snížením obsahu fosforu a dusíku. Přikazují to přísné evropské směrnice. Zlepšení kvality vody, která čističku opouští bude mít nejen dopad do čistoty vod v okolí, ale i celoevropský, protože voda z Čech se nakonec dostává i do dalších evropských zemí.

autor: Pavla Sofilkaničová
Spustit audio