Veletrh na statku Bernard představí práci řemeslníků z celé republiky

14. červen 2013

Třicítka různých řemeslníků zaplní tento pátek a sobotu nádvoří historického statku Bernard v Královském Poříčí na Sokolovsku. Z celé republiky se sem sjedou na velkolepý řemeslný jarmark, aby návštěvníkům ukázali to nejlepší ze svého umění.

Svůj stánek si tu postaví například kameník, dráteník, kovář nebo paličkářky. Kdo bude chtít, může si dokonce vlastníma rukama vyzkoušet, jak se pracuje se dřevem, keramickou hlínou nebo včelím voskem.

„V celé České republice se žádný veletrh tradičních řemesel nekoná. Proto bychom se v tomto směru chtěli stát jakousi vlajkovou lodí a z regionální akce vybudovat celorepublikovou. Myšlenkou je, aby se k nám sjížděli řemeslníci ze všech krajů a ukazovali lidem, co skvělého dokážou svýma rukama vyrobit,“ uvedl jednatel statku Bernard Miroslav Makovička.

Stylovou atmosféru veletrhu navodí dobová hudba a skupina historického šermu. Právě šermíři opanují část nádvoří, kde si postaví stanové městečko a předvedou lidem, jak se dříve nejen bojovalo, ale také žilo. Vedle tradičního občerstvení, jako jsou koblížky, oplatky nebo voňavé trdelníky, budou moci návštěvníci také okusit vítězné produkty soutěže o nejlepší regionální potravinu. V rámci veletrhu vyvrcholí velký workshop designérů. Již od května na statek postupně jezdili renomovaní čeští designéři, kteří se zde zaměřili na propojení moderního designu a tradiční řemeslné výroby. Veškeré práce si v sobotu prohlédne odborná porota a vybere tři nejzdařilejší.

V pátek se lidé na veletrh do Královského Poříčí mohou vypravit v čase od 9 do 18 hodin. V sobotu pak program začíná od 11 hodin. Vstupné na podporu řemesel je pro dospělé 50 korun. Studenti a senioři nad 65 let platí 30 korun. Děti do 12 let mají vstup zdarma.

autor: Radim Jehlík
Spustit audio