Povede rozvod Vladimíra Putina s Ludmilou také k jeho rozchodu s patriarchou Kirillem?

15. červen 2013

Rozvod manželů Putinových, oznámený minulý týden, doslova hýbe celou ruskou společností. Obzvlášť netrpělivě všichni očekávají postoj Ruské pravoslavné církve, především patriarchy Kirilla, který je nesmlouvavým odpůrcem rozvodů.

Nečekaná zvěst o rozhodnutí Vladimíra a Ludmily Putinových civilizovaně ukončit své manželství celou ruskou pravoslavnou pospolitost mimořádně rozrušilo. Čistě lidsky je sice toto rozhodnutí pochopitelné a pro spoustu Rusů prezidenta nakonec vlastně „polidštilo“, protože pochopili, že i superman může mít docela obyčejné lidské svízele.

Na druhé straně je však tento prezidentův krok v naprostém rozporu s pravoslavně-vlasteneckou ideologií upevňování tradičních hodnot, již prezident ruku v ruce s pravoslavnou církví razí. Ve velice zvláštním postavení se v této souvislosti ocitá patriarcha Kirill, který o rozvodech nechce ani slyšet. Tohle například prohlásil ve vánočním poselství na počátku loňského roku.

Ruský patriarcha Kirill při setkání s čínskými novináři

„Velice často se nám stává, že v rodinném životě se nám něco nelíbí, že cosi začíná být nepohodlné, jak se dnes rádo říkává. A pokud se plně zaměříme na vnější pohodlí a zdar, často boříme rodinu. To se dělat nesmí. Moderní člověk tohle sice těžko chápe, ale Bůh si to nepřál.“

První, kdo prozatím naznačil, jak se hlava Ruské pravoslavné církve v této choulostivé chvíli zachová, byl šéf Asociace pravoslavných znalců Kirill Frolov. Ten na své stránce pod titulkem O smutné novině prohlásil, že patriarcha s oběma manželi plně cítí.

„Myslím, že právo na pastýřské posouzení této smutné zprávy má právě nejsvětejší patriarcha Kirill. Jsem přesvědčen, že jeho soud bude diktován soucitem, láskou a snahou po mravní spravedlivosti,“ soudí Frolov. Rovnou ovšem dodává, že zatím neví, zda bude patriarcha na fakt rozvodu manželů Putinových reagovat veřejně. Rozhodně mu prý ale půjde především o spásu duší věřících Vladimira a Ludmily.

K tomu už dodejme jen tolik, že ona případná veřejná patriarchova reakce je jen málo pravděpodobná.

autor: ldo
Spustit audio