Monika Horsáková: Quo vadis městská galerie?

16. červen 2013
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Současné dny otřásají českou polickou reprezentací. Téma rozsáhlé policejní akce a vyšetřování politiků z premiérova okolí zcela ovládlo tuzemská média a poměrně rychle přebilo informace o následcích letošního řádění velké vody. Snad i proto není od věci od těchto celorepublikových témat na chvíli zaostřit na komunální úroveň. I tady se totiž dějí věci, které by daňovému poplatníkovi neměly být lhostejné.

Jedním z podstatných témat, alespoň na ostravském poli kulturním, je v těchto dnech městská galerie, respektive to, jak by vlastně měla vypadat. Město ji chce provozovat prostřednictvím Zájmového sdružení Trojhalí, ve kterém bude mít třetinové zastoupení.

Výrazná část ostravské kulturní a odborné veřejnosti to kritizuje. Tvrdí, že projekt galerie, o kterém mají zastupitelé rozhodnout už 26. června, je nekvalitní.

Podle odborných posudků, které si nechalo zpracovat občanské sdružení Kunsthalle, obsahuje projekt řadu chyb a nepřesností, není v něm vyjasněný status budoucí galerie ani rozdělení pravomocí.

Odborníci kritizují rovněž plány provozovat městskou galerii v prostorách multifunkční haly Gong. Je podle nich daleko od centra, a především nemá dostatek prostor pro depozitář, přípravu výstav nebo dílny.

Plánovaná částka za pronájem výstavních prostor je navíc podle kritiků přemrštěná – pro srovnání: na metr čtvereční je prý třikrát větší, než jakou platí soukromá Wannieck Gallery v Brně.

Nešťastné jsou podle kritiků i plány dramaturgické. Záměr vystavovat v městské galerii, která by měla prezentovat špičkové evropské umění, výsledky experimentálního workshopu SmaltArt nebo diplomové práce studentů Fakulty umění Ostravské univerzity označili za nepředstavitelný a přirovnali jej k prodávání langošů ve špičkové zážitkové restauraci.

Ano, po městské galerii volá ostravská kulturní veřejnost už dlouho. To však neznamená, že když se najednou našla vůle ji zřídit, že se spokojí s čímkoliv – třeba i s nekvalitním projektem.

Město chce na provoz galerie dát ročně štědrých 10 milionů korun, to je obrovská šance, vždyť je to víc, než má na výstavní aktivity k dispozici třeba Rudolfinum. Právě proto bychom ale měli požadovat, aby za tyto peníze dostalo skutečně evropskou kvalitu. V opačném případě to – diplomaticky řečeno – zavání tunelem.

Rozhodnout se má už za pár dní. A kdoví, možná už je dávno rozhodnuto. Naděje, že zastupitelé konečně začnou naslouchat názorům nezávislých expertů, však umírá poslední.

autor: Monika Horsáková
Spustit audio