Robotický barman vyjde zákazníkům vstříc

29. červen 2017

Vědci z Cornellovy university vyvíjejí roboty, kteří budou umět sami poznat, kdy a jakým způsobem budete chtít dolít sklenku nápojem. Klíčem k dosažení tohoto cíle je vývoj spolehlivých algoritmů, zaměřených na předvídání variant lidského chování a lidských pohybů v blízké budoucnosti.

U současných typů osobních robotů většinou platí, že pokud chceme, aby nás obsloužili, musíme jim vyjít hodně vstříc. Roboti dělají většinou standardní úkony, neměnné pohyby a my se jim musíme přizpůsobit. Tito roboti se však neumějí příliš adaptovat na změnu podmínek, vyvolanou zákazníkem. Roboti spíše zvládají tak jednoduché úkoly, jako je přijít ke stolu, na němž stabilně stojí sklenice a tu dolít. S lidským prvkem, který něco mění, mívají problémy.

Vědci z Laboratoře osobní robotiky na Cornellově Univerzitě se zaměřili na situace, kdy tuto sklenici uchopí člověk a může s ní volně pohybovat. V reálném životě jde např. o případ, kdy host v baru chce dolít prázdnou sklenici a zjevným pohybem tento zájem projeví. V tu chvíli by měl robotický barman správně zareagovat a přesně se trefit do mírně se pohybující sklenice v rukou člověka.

Logo

Pokusný robot je vybaven kamerou a senzorem Microsoft Kinect. Na základě vizuálních dat je schopen rozeznat osoby a předměty v zorném poli a na základě jisté softwarové knihovny pohybů a situací umí předvídat, co člověk asi udělá. Robot z Cornellu nedělá zbytečné pohyby. Pokud např. člověk sáhne rukou do prostoru mezi sklenicí a knihou, robot počká, dokud se člověk zcela jasně nerozhodne uchopit sklenici. Robot umí reagovat i na náhlé změny pohybu ruky se sklenicí, aby nápoj nerozlil vedle.

Robot z laboratoře Cornellovy univerzity umí vykonávat i řadu dalších úkolů. Například je schopen zjistit, že se člověk blíží s nádobou k ledničce a pohotově ji pak lidskému klientovi otevře. Tento robot je zatím úspěšný z 82%, pokud předvídá pohyby jednu sekundu dopředu. A do deseti sekund dopředu to dobře zvládne v 57% případů.

Zdroje: Popular Science, Cornell University - Personal Robotics Lab

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio