O Barchanu přinášejí poslové Elišce Přemyslovně do Jemnice zprávy od krále

16. červen 2013

Do Jemnice na Třebíčsku opět zavítala nejstarší historická slavnost u nás. Už nejméně 300 let jí patří dny po svatém Vítu. Jádrem slavností je běh čtyř poslů, kteří nesou zprávy Elišce Přemyslovně o tažení jejího muže Jana Lucemburského proti loupeživým rytířům.

Královna všechny posly postupně odměňuje.

„Milované choti Elišce, královně české. Po dobytí hradu Boskovice spěcháme dobýt hrady Fryduše z Linavy. Z milosti boží a díky statečnosti královských vojsk jsem živ a zdráv,“ hlásá jedna ze zpráv, kterou přináší posel Elišce Přemyslovně.

I když tentokrát poslové nemají v nohách rozhodně stovky kilometrů, i tak jsou pořádně zadýchaní. Třeba Patrik Pilotý u nohou královny sotva popadá dech.

„Nejlepší je start, ale na konci jsem měl černo před očima. Když jdu nebo běžím, tak se mi podlamují kolena,“ říká Patrik, který odměnou za svoji depeši dostal od královny punčochy. Jak s nimi naloží, ještě neví. Možná je dá jedné z tet v dětském domově.

Druhým poslem byl Petr Kadrnožka. Od královny dostal voňavý šátek.

„Pěkný dárek, barevný, spíš ženský. Nejspíš ho asi dám někomu jinému, asi si ho nenechám. Bylo to parádní, užil jsem si to,“ shrnuje své dojmy Petr.

Třetí posel si za svoji dobrou zprávu vysloužil barchetový náprsník, poslední pak věnec z kvítí. A královna se dočkala i svého krále Jana Lucemburského. Měšťané ho přivítali pokleknutím.

autoři: Hana Mikulincová , Marína Dvořáková
Spustit audio