Značku Regionální potravina získaly další pochoutky z kraje

17. červen 2013

Celkem 8 výjimečně kvalitních a chutných produktů z Karlovarského kraje dostalo v letošním roce značku Regionální potravina 2013. O značku, která je důkazem nejvyšší jakosti potravin a zárukou regionálního původu, se ucházelo 67 výrobků od 19 producentů a zemědělců.

Výrobky hodnotila osmičlenná komise tvořená zástupci Ministerstva zemědělství ČR, Karlovarského kraje, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy ČR, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.

Soutěžilo se v devíti kategoriích, nejsilnější zastoupení měly kategorie mléčné výrobky a sýry včetně tvarohu. „Kategorie určená ovoci a zelenině zůstala neobsazená, protože v našem kraji nemáme v současnosti producenty, kteří by mohli svoje výpěstky do soutěže nabídnout,“ uvedl krajský radní a člen hodnotitelské komise Václav Jakubík.

K udělení značky Regionální potravina Karlovarského kraje 2013 navrhla tedy hodnotitelská komise 8 výrobků. „ Jsem rád, že i v Karlovarském kraji můžeme nabídnout řadu takových dobrot, z nichž dnes už mnohé nesou značku Regionální potravina. Tato značka je zárukou, že se nám dostává na stůl prvotřídní a původní produkce z našeho kraje. S hrdostí jsem také tyto výrobky už mnohokrát předával jako dar významným hostům od nás i ze zahraničí a vždy se setkaly se zájmem a pozorností obdarovaných,“ uvedl hejtman Josef Novotný.

Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina čtyři roky na obalu výrobku.

Výsledky soutěže Regionální potravina 2013 v Karlovarském kraji:

Kategorie 1. Pekařské výrobky
1. místo: Chléb žitný, výrobce: Antonín Baborovský, pekařství
2. místo: Domácí chléb rychnovský, výrobce: Antonín Baborovský, pekařství
3. místo: Zelňák, výrobce: TRITIA spol. s r.o.

Kategorie 2. Cukrářské výrobky
1. místo: Karlovarské trubičky, výrobce: Miroslav Marek, cukrářství
2. místo: Karlovarské pralinky, výrobce: Karlovarská pekárna Trend s.r.o.
3. místo: Máslový koláček, výrobce: Stanislav Pytlík, pekařství a cukrářství

Kategorie 3. Masné výrobky tepelně opracované, včetně uzených mas
1. místo: : Myslivecká klobása, výrobce: Karlovarské uzeniny s.r.o
2. místo: Lázeňská pečeně, výrobce: Karlovarské uzeniny s.r.o.
3. místo: Farmářský pivní párek, výrobce: Ivo Černohorský, Jatky Rudolec

Kategorie 4. Masné výrobky trvanlivé
1. místo: Ořechový salám, výrobce: Roman Jelen, řeznictví a uzenářství
2. místo: Chebský kabanos, výrobce: Roman Jelen, řeznictví a uzenářství
3. místo: Dyleňská klobása, výrobce: Roman Jelen, řeznictví a uzenářství

Kategorie 5. Alkoholické a nealkoholické nápoje
1. místo: Kynšperský zajíc 12° světlý ležák, výrobce: Kynšperský pivovar s.r.o.
2. místo: Františkolázeňský likér, výrobce ARNIKA - Josef Šmerda a synové spol. s r.o.
3. místo: Kynšperský zajíc 12° polotmavý ležák, výrobce: Kynšperský pivovar s.r.o.

Kategorie 6. Mléčné výrobky ostatní
1. místo: Děpoltovické máslo, výrobce: Farma Jiří Kubernát
2. místo: Děpoltovický kefír, výrobce: Farma Jiří Kubernát
3. místo: Kozí mléko pasterované, výrobce: Horský statek Abertamy s.r.o.

Kategorie 7. Sýry včetně tvarohu
1. místo: Farmářský kozí sýr, výrobce: Horský statek Abertamy s.r.o.
2. místo: Ovčí pivní sýr, výrobce: Horský statek Abertamy s.r.o.
3. místo: Kozí sýr přírodní „bylinkový“, výrobce: Pavla Kalčicová, Nežichov

Kateogorie 8. Ostatní
1. místo: Kolekce medů z Karlovarského kraje - smíšený, výrobce: Včelařství M+M Dimovi
2. místo: Kolekce medů z Karlovarského kraje - květový, výrobce: Včelařství M+M Dimovi
3. místo: Kolekce medů z Karlovarského kraje - pastový, výrobce: Včelařství M+M Dimovi

autor: Radim Jehlík
Spustit audio