Doprava nebo parkoviště? Co dokáže omezení na klíčových komunikacích v Praze?

17. červen 2013

Pondělní dopravní špička v pražských ulicích je vždycky složitá, dnes se ale kolony aut táhly i v místech, která jsou obvykle volně průjezdná. A pro řidiče máme špatnou zprávu – v dalších dnech se to může opakovat, protože důvodem není jen hustý provoz.

Pomalé popojíždění aut je obvyklým koloritem ranních ulic, jenže tentokrát na vyjmenování ucpaných cest Dominice Novákové v pražské Zelené vlně nestačil ani vymezený čas. I sami řidiči především byli množstvím aut, především na jižní straně metropole, poněkud překvapeni, i když zpočátku byli i v dlouhých kolonách celkem v pohodě.

Čtěte také

„Když to člověk stihne dopředu, tak to může objet. Když v ní stojí, už ji těžko objede. Myslím, že poslední dobou se kolony moc objíždět nedají, protože zácpy v Praze jsou skoro všude. Pokud možno, protože znám Prahu, se snažím zácpám vyhýbat. Když ne, tak je to smůla.“

Výhodu měli řidiči, kteří sedli místo do auta na skútr či motorku, tak jako naše motohlídka Jakub Vodička, který se proplétá mezi stojícími auty prakticky každé ráno, ale i on potvrzuje, že mezi osmou a devátou byla situace horší než obvykle.

„Dnes po ránu byl jednoznačně nejhorší provoz na Jižní spojce v obou směrech – kolony zasahovaly směrem od Smíchovské strany až na horu do Radlic a v opačném směru začínaly už na Štěrboholské spojce na úrovni Černého mostu a souvisle popojížděly. Kolony měly zhruba kolem 10 kilometrů, což je opravdu hodně,“ říká Jakub Vodička.

A tak není divu, že řidičům postupně docházela trpělivost. Vždyť namísto obvyklých dvaceti minut potřebovali skoro třikrát více času. „Hodně řidičů bylo nervózních a také agresivních. Moc nedodržovali pravidlo zipu a celkově ohleduplnost mezi řidiči v místě dopravního omezení moc nefungovala,“ upozorňuje motohlídka Jakub Vodička.

Na vině je dopravní omezení

A proč to všechno? I Praha potřebuje opravit cesty. Bohužel se sešla hned dvě omezení na klíčových trasách.

„O víkendu jsme zahájili rekonstrukci Nuselského mostu, takže v tuto chvíli je omezená doprava směrem do centra, kde je uzavřený levý jízdní pruh – jezdí se pouze dvěma pruhy, ven z centra stále třemi. Také začala další etapa výstavby nového mostu přes Jižní spojku. Tam je veden provoz dvěma jízdními pruhy v obou směrech s tím, že provoz směrem na Prahu 9 je převeden do protisměru,“ potvrzuje Tomáš Mrázek z Technické správy komunikací.

Čtěte také

Na Jižní spojce se vinou povodní začalo pracovat s týdenním zpožděním, takže tato souběžná omezení budou platit až do konce června. Kdo se tedy v našem hlavním městě chce vyhnout dlouhým ranním kolonám, musí buď vyjet výrazně dříve anebo využít městskou hromadnou dopravu.

autor: evk
Spustit audio