Až dorazí Tour de France do Nice, zamíří cyklisté k chobotnici

19. červen 2013

Přesně za deset dní startuje na Korsice 100. ročník Tour de France. Až do startu Tour vám každý den nabídneme pohled na některou část Francie spojenou právě s tímto slavným závodem. A začneme na Azurovém pobřeží – v Nice, tedy na prvním místě kontinentální Francie, kam po startu a třech etapách na Korsice zamíří peloton Tour de France.

Hlavní město Ruska mimo ruské území, jak se Nice také říká, za několik dnů zažije, jak vypadá časovka na Tour de France. Do Nice se však můžeme podívat už nyní!

Nice, to je především Promenade des Anglais. Tady se všechno děje. Lidé se tu procházejí, jezdí na kole, kolečkových bruslích, běhají tu.

To skutečné centrum najdete na zdejší promenádě

Když přijedete do města, řídíte se cedulemi na centrum a dojedete k hlavnímu nádraží, jste sice v centru, ale to opravdové se nachází jinde – na promenádě des Anglais.

Je to nádherný pruh podél moře s krásnými stavbami, kterým dominuje hotel Negresco. Dovolím si vás však upozornit ještě na jedno místo: právě tady, na nejvzdálenější straně od promenády, kde se cyklisté při závodu otáčejí, celý svět uvidí na záběrech vrtulníku tu úžasnou stavbu. Nový fotbalový stadión Allianz-Riviera!

Inaugurují ho v září. Fotbalisté z Nice tady budou hrát Evropskou ligu. Mimochodem, slyšel někdo z vás vůbec o tom, že v Nice je nějaké fotbalové mužstvo? Ale nejúžasnější na tom je odvaha, s jakou tu stadión vytvořili. Ve městě červených střech a modrého moře jde o skutečný zázrak.

Fotbalový stadión Allianz-Riviera

Chobotnice na souši?

„Mohou se tu pořádat i koncerty! Na rozdíl od Paříže nemáme nic jako Zenith. Nenajdete tu mnoho koncertních sálů, toto může být ideální místo,“ pochvalují si místní.

Lidem z Nice se tento fotbalový chrám zkrátka líbí. A město je pro turisty zase o něco atraktivnější.

V Nice se dívají dopředu, nebojí se nových směrů. A možná vás při pohledu na tuto stavbu napadne to samé, co napadlo mě. Není to jen bezprostřední blízkost moře, proč jsem si ji sám pro sebe pojmenoval jako „chobotnici“.


Zvětšit mapu: zdejší stadión trochu připomíná chobotnici

autor: jšm
Spustit audio