Cheb se přihlásil do soutěže Město stromů

19. červen 2013

Město Cheb se přihlásilo do soutěže Město stromů. O účasti nemuseli představitelé města dlouho přemýšlet. V současnosti má totiž Cheb za sebou dvě významné realizace na poli veřejné zeleně - Krajinnou výstavu 2013 v areálu pod hradem a kompletní proměnu zanedbaného území v jejím sousedství na druhém břehu Ohře.

„Naším cílem je evropské kolo soutěže, tedy nejprve musíme zvítězit v kole republikovém,“ prohlásil chebský místostarosta, zahradní architekt Michal Pospíšil. „Tato soutěž může pro říjen 2013 až říjen 2014 - vedle běžně připravované další výsadby - zvednout pozornost o ekologii a životní prostředí ve městě jak mezi školami, spolky a dalšími, tak mezi občany samotnými. Připraveny pro ně budou například odborné semináře i zábavné akce a soutěže. A pokud v rámci ČR snad i uspějeme, bude vítězství zároveň propustkou do kola mezinárodního, kde se již prezentují konkrétní výsadby a úpravy parků ve městě,“ dodal Pospíšil.

„V soutěži určitě nepůjde jen o měřitelné výstupy, tedy kolik stromů a keřů zrovna v uvedeném období ve městě přibyde,“ zdůrazňuje vedoucí oddělení chebské radnice Viktor Kudláček, koordinátor chystané kampaně Cheb - Město stromů. „Usilujeme o zvýšení míry identifikace lidí s životním prostorem. Půjde o kampaň osvětovou, vysvětlení významu stromu ve městě, a dialog, ale i o viditelnou změnu,“ zdůrazňuje chebský místostarosta Michal Pospíšil.

Partnery městské kampaně budou vedle školských zařízení Dům dětí a mládeže Sova, Galerie 4, chráněné dílny a chebské středisko Diecézní charity Plzeň.

autor: Radim Jehlík
Spustit audio