VIDEO: Roman Šmucler: Jak zachránit zub? Dnes je to možné i laserem

19. červen 2013

Se stomatologem a přednostou kliniky Asklepion doc. MUDr. Romanem Šmuclerem, CSc. jsme mluvili o tom, jakými způsoby je možné zachránit zub.

Probírali jsme nejčastější chyby, kterými lidé svým zubům nejvíce škodí. Zaměřili jsme se na různé techniky, s jejichž pomocí je možné poškozený zub ještě opravit.

Moderní stomatologie se snaží být, tak jako i celá medicína, minimálně invazivní. Nejlepší cestou, jak se vyhnout zubnímu ošetření, je samozřejmě dokonalá ústní hygiena. Ale i kaz se dnes mnohem elegantněji odstraní, pokud se na něj přijde záhy.


Způsoby oprav zubu jsou různé

Laserová, fluorescenční, diagnostika dnes odhalí kazy tak malé, že je někdy lze jen “zahojit” pomocí fluoridů. Nebo se díky včasnému odhalení kavity použijí málo agresivní postupy, jakými jsou laser, preparace stlačeným vzduchem, ozonoterapie či velejemná strojová preparace.

Díky moderním adhezivním výplním už dnes není nutné vyvrtávat zbytečně veliké otvory pro amalgám. Ulomené části zubu lze doplnit adhezivní technikou, někdy lze zlomený zub doslova slepit (neztraťte si někde odštípnutou část!).

Dramaticky stoupla úspěšnost čištění kořenových kanálků díky velejemnému instrumentáriu a zejména kontrole s pomocí mikroskopu. Zničené viditelné části zubu lze napravit keramickými fazetami. A korunky se esteticky i funkčně dramaticky vylepšily použitím celokeramické techniky.

autoři: Alima Martinová , Roman Šmucler
Spustit audio