Vysoké teploty na řidiče působí negativně

19. červen 2013

Zatímco ještě před deseti lety bylo auto s klimatizací u mnohých z nás jen zbožným přáním, dnes je situace taková, že bez klimatizace jezdí jen nejstarší vozy, a to ještě jen na krátké vzdálenosti. Jenže, i když se klimatizace stává standardem, horké počasí šoféry i tak zatěžuje.

Jsme na dálničním odpočívadle u Králova Dvora na dálnici D5. U jednoho ze stolů si povídají dva kamioňáci – Petr a Maťo.

„Teplo na řidiče samozřejmě působí, hlavně na osobáky s pražskou značkou. U náklaďáků však není problém. Všichni máme klimatizaci, takže dokud nevylezeme ven, je to dobré. Ovšem na pumpách by to chtělo lepší servis. Chybí čisté toalety, sprchy, parkovací místa – není kde stát,“ vysvětluje kamioňák Petr.

Čtěte také

„Dnes je klimatizace v kamionu běžná věc – v některých zemích prý i povinná,“ říká Maťo a vzpomíná na dobu, kdy jezdil s ručníkem kolem krku.

„Ne všichni mají klimatizaci také vzadu na spaní, protože to samozřejmě stojí peníze. Tak v noci spíme s otevřenými okýnky a modlíme se, aby nás nikdo nevykradl,“ popisuje Petr.

Zatímco profesionálové berou klimatizaci jako standart, a je jedno, jestli kroutí velkým nebo malým volantem, ti, kteří jezdí jen takzvaně kolem komína, její užití zvažují.

„Spíš si otevřu okýnko. Mám klimatizaci, ale nepoužívám ji, protože bere výkon a hlavně mi nedělá dobře – bývám potom nastydlý,“ říká mi Lukáš, majitel červeno černého Clia Sport s porouchaným alarmem.

Pumpařka Zuzka, se kterou mluvím, když si dělá pauzu na cigárko, mi popisuje, že pro obsluhu je velmi náročný přechod z klimatizovaných prostor pumpy ven ke stojanům na rozpáleném asfaltu.

„Jsme potom více unavení. Na lidech je to také poznat. Jsou naštvaní, když prší, někomu vadí, když je horko nebo když sněží. Nevyberete si. Někdo je v pohodě, někdo je naštvaný, ale zákazníci jsou kvůli horku víc otrávení,“ říká Zuzka.

Čtěte také

Přestože kamioňák Petr se v úvodu přikláněl k názoru, že horko na řidiče vliv má, Tomáš, se kterým stojím u jeho superbu, si myslí, že arogance a bezohlednost jsou vlastnosti projevující se u tuzemských řidičů celoročně.

„Řekl bych, že toto je dlouhodobý problém a nemyslím si, že na to má vliv horko nebo zima. Já se o klimatizaci starám – jednou nebo dvakrát ročně chodím na plnění a celé se to nechává čistit, aby průduchy a celá ventilace byly v pořádku,“ upozorňuje Tomáš.

autor: pek
Spustit audio